GenelManşet

Başbakan Ersan Saner Ekonomik Paketi Açıkladı

Başbakan Ersan Saner, yeni kararlar ve ekonomik paketi açıkladı. Saner, tüm ilçelerde Girne’le eş değer olarak kısmi sokağa çıkma yasağı 10 Şubat Çarşamba’ya kadar uzatıldığını açıkladı.

Başbakan Ersan Saner ekonomik paket ile ilgili alınan kararları şöyle sıraladı:

-Kısmi sokağa çıkma yasağı çerçevesinde, ilçeler arasında giriş çıkış yapılamayacaktır. Sokağa çıkma yasağı ile ilgili bazı ekonomik tedbirler almamız gerekmekteydi. Bu süreçte işsiz kalan vatandaşlara, sosyal yardım alan ve reel sektöre yapılacak katkılar için ekonomik destek paketi hazırlandı.

-Bu paket bir önceki hükümet döneminde olduğu gibi, bu dönemde de reel sektöre bir katkı sağlayarak, sektörün ayakta durabilmesini amaçlamaktadır.

-2 bin liralık destek 5 Şubat’ta ödenecektir.

-60 bin çalışan için verilen sigorta prim desteği, 2021 Şubat ayından başlamak üzere, Haziran 2021’e kadar belirtilen şartlarda uygulanacaktır.

-Prim destekleri işletmelerin yüzde 84’üne denk gelen ve en fazla 10 çalışanı olan işletmeler için, daha önce uygulandığı şekilde sigorta primi ve işveren hissesinin tamamını ödenecek. 11-20 için yüzde 50’si, 21 ve üzeri için yüzde 30’u ödenecektir.

-İstihdam destek merkezi Yönetim Kurulu tarafından, sokağa çıkma yasağı uygulandığı dönemde, kapalı işletme çalışanlarına aylık en fazla bin 500 TL olacak şekilde destek ödemesi yapılacaktır. Söz konusu ödeme, çalışanların hesaplarına yatırılacaktır.

– Günü birlik çalışarak geçinen ve işsiz kalan hane halkına, 2020’de yapılmış yardımlara yüzde 25 artış yapılmıştır. 2021 Şubat-Nisan ayları arasında 3 ay boyunca devam edecek yardımlar, tek kişi için bin 125 TL, evli ve çocuklu olanlar için bin 500 TL’ye çıkarılmıştır.

– Sosyal yardım alanlara, Şubat-Mart-Nisan aylarında yüzde 10.65 hayat pahalılığına ilave olarak, yüzde 15 Covid-19 yardımı verilecektir.

– Engellilere Yüzde 10 Covid artışı verilecektir.

– 2020’de 3 bin 250 kişiye 1 milyar 250 milyon, kredi garanti fonu ve faiz destekli kredi kullandırıldı. Daha önce açıklanan paketten yararlanmamış turizm taşımacıları için 15 milyon TL, diğer hayvancı vs. için 105 milyon TL paket uygulamaya konulacaktır. Paket kapsamında, her bir işletmeye 120 bin TL’ye kadar kredi kullandırılacak olup, bu tutarın 100 bin TL’si amaca bakılmaksızın kullandırılabilecek, 20 bin TL ise iş yeri kira kontratı ibrazı halinde, kullandırılacaktır. Söz konusu kredi ilk yılı ödemesiz, 4 yıl vadeli ve yüzde 15 faiz oranıyla kullandırılacak.

– Poliçeler yasası uyarınca, yetersiz bakiye, tekrar ibraz, mührü basılmış ve/veya ilk ibrazı yapılacak çekler için 15 iş günü olan ikinci ibraz süresi, 22 iş gününe çıkarılacaktır.

– 2020’de kilovat başına 25 kuruş elektrik desteği, 2021’de Ocak-Şubat ve Mart aylarında da devam ettirilecektir.

– Tarımsal ve hayvansal alanlarda yaşanan sıkıntıların aşılması amacıyla, Tarım Bakanlığı ve bağlı kuruluşlara 40 milyon TL destek verilecektir.

– Vakıflar İdaresi tarafından konut ve bazı istisnalar hariç iş yerleri ve kira bedellerinde 2021 yılına dönük olarak, her ay düzenli ödenmesi kaydıyla yüzde 25 ödeme yapılacaktır.

– Sosyal sigortalar yasası ve güvenlik yasası kapsamında pozitif temaslılarının karantinada kaldıkları süreçte, karantina ödeneği verilmesi için düzenleme hayata geçirilmiştir.

-Vakıflar İdaresi işyerleri kira bedellerinde her ay düzenli ödenmesi kaydıyla yüzde 25 indirim yapılacak. Karantinada kalanlara ödenek verilmesi için düzenleme Bakanlar Kurulu tarafından hayata geçirildi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu