ManşetSağlıkSpor

Bel Problemlerinde Fizyoterapi

Birçok bireyde bel ağrısı herhangi bir tedaviye gerek kalmadan iyileşmesine rağmen, büyük bir çoğunlukta tekrarlı veya kronik ağrıya dönüşerek bireyin yaşam kalitesini ve iş yaşamını etkilemektedir. Nadiren de olsa akut bel ağrısı enfeksiyon, malignite veya sistematik bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle ayırıcı tanı önemlidir.

Risk Faktörleri:

Sigara kullanımı, ilerleyen yaş, zorlu ve stresli çalışma şartları, sedanter yaşam, düşük eğitim durumu, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik faktörler bel ağrısının başlamasındaki risk faktörlerinden sayılabilir.

Deneysel çalışmalar, bel ağrısının ligamentler, faset eklemler, vertebral periosteum, paravertebral kas ve fasya, damarsal yapılar, annulus fibrosis ve spinal sinir köklerinden köken aldığı ileri sürülmüştür. Muskuloliga mentöz yaralanmalar ve intervertebral disk ve faset eklemlerdeki yaşa bağlı dejeneratif değişiklikler en iyi bilinen muhtemel sebeplerdendir. Diğer bilinen en yaygın sebepler, spinal stenoz ve disk herniasyonudur.

Subakut bel ağrısı 4-12 hafta süren ağrıyı, kronik bel ağrısı ise 12 veya daha uzun süren bel ağrısını tanımlamaktadır. Bel ağrısı, kas kuvvetinde azalma, postüral değişiklikler ve statik-dinamik kas performansında azalma ile birliktedir. Devamlı veya tekrarlayan ağrı, immobilite, kas zayıflığı ve ağrı ile ilişkili aktivite korkusuna neden olarak dekondisyon sendromunu tetiklemektedir.

-6 hafta geçmesine rağmen geçmeyen bel ve/ veya bacak ağrısı

-Bacakta güç kaybı hissedilmesi

-İdrar yapmakta veya tutmakta güçlük

-Makat bölgesini içeren uyuşukluk hissi

-Kısa mesafe yürüyüşlerde bile her iki veya tek

-Bacakta gelişen uyuşukluk, yorgunluk hissi olduğu zaman hemen doktora başvurulmalıdır.

Bel ağrısının fizyoterapisinde temel prensipler nelerdir?


– Ağrının ve kas spazmının azaltılması

– Omurga mekaniğinin düzeltilmesi

– Kas kuvvet ve enduransının artırılması

– Fleksibilitenin artırılması

– Hasta eğitimi

Bel Ağrısında Egzersizin Önemi

Amacına yönelik uygulanmış egzersiz uygulamaları ile bel ağrısının tekrarı önlenebildiği gibi cerrahinin geciktirilmesi sağlanabilir.

Bel ağrısında hastaya öneriler

– Günlük yaşantınızda ve spor yaparken yumuşak tabanlı, spor veya ortopedik ayakkabılar giyiniz.

– Yumuşak ve alçak seviyeli yerlere oturmaktan kaçınınız. Sandalye veya koltukta belinizi yastıkla destekleyerek veya iyice yaslayarak dik oturunuz.

– Yan yatışta, iki bacak arasına, sırtüstü yatışta bacakların altına, yüzüstü yatışta ise karın altına yastık koyarak yatınız.

– Yerden bir şey kaldırırken belinizi değil, kalça ve dizlerinizi kırıp çömeliniz, cismi gövdenize yakın tutunuz ve göğüsten yukarıya kaldırmayınız ve taşımayınız.

– Uzun süreli hareketsizlik eklemleriniz ve kaslarınız için olumsuz etkiye neden olur. İş yerinde ve evde aynı pozisyonda sabit kalmayınız. Oturuyorsanız, iki saatte bir on dakika ayakta durunuz. Tersine, devamlı ayakta iseniz, iki saatte bir on dakika oturunuz veya yatınız.

– Ağır kaldırmayınız. Ağırlıkları ikiye bölerek, her iki elde taşıyınız.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu