DünyaManşet

Birlemiş Milletler’den Kıbrıs Açıklaması: “Yaratıcı Olun”

Birleşmiş Milletler’in dört yıl aradan sonra Kıbrıs adasının geleceğine yönelik gayri resmi görüşmelere başlamasına saatler kalırken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Türk ve Kıbrıs Rum taraflarını “yaratıcı olmaya” çağırdı.

Guterres, 2017’nin ortasında başarısızlıkla sonuçlanan barış müzakerelerini yeniden başlatmak amacıyla, adanın Rum ve Türk liderlerinin yanı sıra 1960 yılında Kıbrıs’ın bağımsızlığını kazanmasının garantörleri olan Yunanistan, Türkiye ve İngiltere’nin dışişleri bakanlarını hafta Cenevre’de yapılacak görüşmelere katılmaya davet etti.

“Onları düşman olarak görmüyoruz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti görüşme heyeti üyesi Hüseyin Işıksal, “iyimser” olduğunu söyleyerek, iki devletli çözümün Güney Kıbrıs Rum yönetimine Türk hava sahası ve limanlarına erişim gibi faydalar sağladığını vurguladı.

Işıksal Reuters’a yaptığı açıklamada, “Yunan komşularımızı ortağımız olarak görüyoruz, onları düşmanımız olarak görmüyoruz. Tek istediğimiz, her iki topluma da fayda sağlayan bir ada çözümü” dedi. Kıbrıs hükümet sözcüsü Kyriakos Kousios sorulara yanıt vermedi.

Görüşmeler günün ilerleyen saatlerinde adanın Rum ve Türk liderleri ve Guterres arasındaki ikili görüşmelerle başlayacak. Bu görüşmelerin ardından Çarşamba günü bütün taraflar bir araya gelecek.

Işıksal, Tatar’ın Perşembe günü Güney Kıbrıs Rum lideri Nicos Anastasiades ile görüşeceğini söyledi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu