BeslenmeManşetSağlık

Bayram ve Yaz Tatilinizi Sağlıklı Geçirmenin Yolu

Bayram ve tatiller denilince ilk akla gelen şey koskoca bir senenin yorgunluğunun atıldığı yeni gezilecek ve görülecek farklı kültürlere ait yerler ve farklı yörelere ait tatların tadılacağı yemekler gelir.

Herkesin aklına, ailenizle ve sevdiklerinizle geçireceğiniz bu bayram tatilinde yiyeceğiniz yemekler kültür ve yörenize ait olsa bile her şeyi dengede ve kararında tutmak çok önemli size ikram edilen her şeyi kabul etmek zorunda değilsiniz. Bedeniniz için sadece en sevdiğiniz bir tatlı veya yiyecekten yana kullanaraktan vücudunuza bir anda yüklenmeden kendinizi daha enerjik ve rahat hissedeceksiniz.

Hem ağır yemekler ve ağır tatlılar tüketirseniz vücudunuza ağırlık ve yorgunluk hali bayram boyunca devam edecektir. Özellikle yurt içi ve yurt dışı tatiller için bazılarımız tatil planını yaparken ultra her şey dâhil hotellerden yana açık büfelerden oluşan ve gün boyu yemek bulma imkânı olan tesisleri seçeriz. Fakat tatil boyunca bütün planlarımızı dinlenmek, havuz başında güneşlenerek geçirmek ve gün boyunca çıkan ikram, ara sıcaklarla kaçamaklar yaparak ve açık büfelerdeki yemeklerin hepsinin tadına bakmaya çalışarak geçirmek bir süre sonra kaos haline dönüşecektir.

Bedeninizi dinlendirirken onu cezalandırmak yerine sağlıklı besinlerle ödüllendirmeyi tercih ediniz. Öncelikle ilk yapmamız gerek şey tatil planımızı ayarlarken benim sizlere tavsiyem ultra her şey dâhil hotellerden yana değil de sadece sabah kahvaltısını veren hotellerden yana kullanabilirsiniz. Bunun sebebi ise daha çok kendinizi bir hotelde havuz başında güneşlenip fazla kalorileri bedeninize davet etmektense gitmiş olduğunuz yerde çıkıp dışarıları keşfederken hafif bir salata veya tam tahılı bir ekmekten sandviççiden yana sağlıklı tercihleri yapma imkanınızın olduğu yerleri tercih etmiş olacak hem de bol bol hareket etmiş olacaksınız. Eğer ki ultra her şey dâhil bir hotelde iseniz mutlaka kapalı spor salonu var ise onu kullanmaktan korkmayın ve mevsimine uygun olarak 35-40 dk. kadar su sporlarını yaparak hareket ediniz. Gün içerisinde hareketsiz kalmamak adına bir adımsayardan destek alıp gün içerisinde adımlarınızı takip etmek iyi bir seçenek olabilir.

Eğer hotelde kalıyorsanız ve turları seviyorsanız tur aktivitelerine katılmanızdan yanayım. Katılacağınız sabah turu ise ve kahvaltı yapmaya zamanınız yok ise hotelinize bir gece önceden bilgilendirip sizin için küçük bir paket servis hazırlamasını isteyiniz ve bu durumdan kesinlikle çekinmeyiniz bu sizin en doğal hakkınız. Mesela ben size kendi tatilimden örnek vermek istiyorum. Bangkok tatilindeyken sabah turlara katılacağımızdan dolayı kahvaltı yapmaya fırsatımız olmadığı için önceden hotelimizde sorumlu kişilere bu durumdan bahsederek bize sabah kahvaltılık paket hazırlamalarını rica etmiştik ve sabah hotelden ayrılmadan yanımızda götürebileceğimiz kahvaltılık ufak tefek şeyler hazırlatmışlardı. Eğer sizin de böyle olası bir durumla karşı karşıya geldiğiniz olursa böyle tedbirler almanızda fayda var, kesinlikle her öğünümüz kadar değerli olan sabah kahvaltınızı yapmadan bir yere gitmeyiniz. Kahvaltı günün en önemli öğünü ve atlanmaması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle gece geç yatmışsanız ve alkolü biraz kaçırmış olsanız dahi sabah erken kalkıp kahvaltınızı mutlaka yapınız. Gün boyu şekerinizi kontrol altına alıp, gün boyu mutlaka düzenli beslenmeye ve öğün atlamamaya dikkat ediniz. Düzenli ve sağlıklı beslenerek gün boyunca mutlaka enerjimizi korumalı ve düşürmemeye özen göstermeliyiz. Eğer varsa hotelin aktivitelerine katılmalı veya akşamları gezmek için dışarı çıkmalıyız. Kısacası gün içerisinde mutlaka hareket edeceğimiz şeylerin olması gerektiğini unutmayalım. Günlük hayatımızda spora ve aktiviteye nasıl zaman ayırıyorsak tatil boyunca da mutlaka zaman ayırmalıyız. Bazen bu sabah saatlerinde havalar ısınmadan daha rahat olabiliyor ve üstüne yapacağınız lezzetli bir kahvaltı sizi güne hazırlıyor.

Kahvaltıda dikkat etmemiz gerekenlere gelecek olursak tatilde kaldığımız her gün için sevdiğimiz bir kahvaltıyı tüketmek daha dengelememize yardımcı olur örneğin 1. gün yulaf veya müsli ile yoğurt, taze meyve alıyorsak 2.bir gün pancake ve 3. gün omlet tarzında bir kahvaltı tercih edebiliriz. Sabah kahvaltılarınızı bu şekilde dengede ve kontrollü tüketmek mümkün, her şeyi bir gün içinde bir tabağa yığmaktansa günlere bölmeyi tercih ediniz mutlaka sabah kahvaltılarımızda protein bulundurun. Bu hem bizi gün içerisinde daha tok tutup geç acıkmamızı sağlayacak hem de gün içerisinde daha enerjik olmamıza yardımcı olacaktır. Ara öğün için kahvaltı büfesinden biraz taze meyve ve kuru yemiş almayı unutmayın veya tek porsiyonluk diyet yoğurt alıp hotel odasındaki buzdolabında saklayabilirsiniz. Kan şekerinizi hızlı yükselten yiyeceklerden uzak durmayı unutmayınız.

Tatile çıkmadan etrafta olan lokantalardan haberdar olun ve plan yapın. Balık tüketiminizi arttırınız ve tatilde bulunduğunuz şehirdeki restoranları araştırın menülerini inceleyiniz ve rezervasyonunuzu menülerdeki kaliteli seçenek listesine göre yerinizi ayırınız. Aksi takdirde çok seçenekli listeler sizin aklınızı çelmenize bire bir olacaktır. Lokantalara gittiğinizde ise dikkat etmeniz gerekenlerden en önemli olanı ise ara sıcaklardan mezelerdir veya başlangıç alıyorsanız herkesle sadece tadımlık denemeler yapmayı tercih edebilirsiniz. Ana yemeğe odaklanmanız sizin için en uygunudur aksi halde istemeden de olsa fazladan kalori almış olacaksınız. Ana yemeğinizin yanında mutlaka bol yeşillikten oluşan mevsim salatasını ve mevsimine uygun zeytinyağlı, ızgara veya haşlama sebze tüketiniz. Tatilde değişen içme suyunuz, hava ve yeme şekliniz yüzünden bağırsak fonksiyonlarınızda değişimleri engellemek adına kuru beslen tarzından biraz uzak durunuz ve lif tüketimini aksatmayınız. Yanınıza soğuk zincir gerektirmeyen bir probiyotik takviyesi almanız faydalı olacaktır. Bu sizi hem olası ishal ve kabızlıktan korumaya yardımcı olacaktır. Yemek kadar su tüketimi de çok önemli, her zaman kapalı şişe ve hijyenik ortamlardan su tüketiniz. Hazır meyve suları ve gazlı içecekler yerine yöresel taze meyvelerden yararlanın ve tatlı yerine değişik meyveler tadın.

Tabii ki bu tatil ve tatilin tadını çıkarmayı unutmayın ve hayata her zaman denge kurmaya çalışıp, sağlığınız için her yerde doğru tercihler yapmaya özen gösterin. Herkese hayırlı bayramlar dilerim.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu