GezginManşet

Bir Instagram Hikayesi

Ali Naşit gezdiği ülkeleri videolar fotoğraflar çekerek kendine özgü üslubuyla montajlayarak instagram takipçileri ile paylaşıyor. Gezdiği ülkeler hakkında bilgiler vererek tatil severlerin bilgilenmesine neden oluyor.

Ali Naşit ile yaptığımız söyleşide bizlere kendinden, instagram macerasının nasıl başladığından, bu paylaşımların ona katkısından,  gezdiği ülkeleri ve ona kattığı değerlerden bahsetti.

Ali Naşit ile yaptığımız söyleşide bizlere şunları söyledi; “Aslında Girneliler yakından tanır. Aslen Limasollu bir ailenin savaştan sonra geldiği Girne’de doğup büyüdüm ardından müziğe olan ilgimden dolayı sahneye çıkmaya başladım. Bu dönemde Ankara Devlet Konservatuvarında san – opera eğitimi aldıktan sonra yine Girne ‘de bir üniversitede İngiliz Dili Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra hep çocukluk hayalim olan pilotluk için pilotaj eğitimi aldım. Şimdilerde ise kendime uçan gezgin demeyi tercih ediyorum sanırım.”

“Keyifli şeyler paylaştıkça daha da keyifleniyor.”

 “Havacılığın insana kattığı en önemli şey dünyanın aslında düşündüğünüz kadar büyük olmadığını öğrenmek ve zamanınızın çok değerli olduğunu kavramaktır. İste tam da bu bağlamda ister istemez dünyanın çeşitli yerlerini gezerken tadını çıkarmaya çalışıyor insan. Keyifli şeyler paylaştıkça daha da keyifleniyor. Bende gittiğim yerlerin resimlerini kendi instagram hesabımda paylaşmaya başladım. İlginç bir şekilde kendi kendine everilmeye başladı olay. Önce yüz sonra 500 sonra bin derken su sıralarda 4500 kadar takipçim var. Birlikte dünyayı geziyoruz.”

“Gezdikçe anlatmaya anlattıkça gezmeye başladım.”

 “Aslında önceleri hep resim paylaşıp sadece olduğum yerle alakalı hashtagler koyuyordum. Daha sonra çok sevdiğim bir takipçim ‘Geziyordun ama hep bilgileri kendine saklıyorsun bizimle de paylaşmalı ve ufak ufak notlar iletirsen çok daha keyifli olur’ diye bir mesaj atınca bende resimlerin altına ferman yazmak yerine hikâyelerde kendim anlatırım dedim. Gezdikçe anlatmaya anlattıkça gezmeye başladım. Günün sonunda neredeyse ufak bir acun firarda programı gibi oldu. Videolar o kadar sevildi ki günün sonunda instagramdaki resimleri kaldırıp sadece öne çıkan hikâyelerdeki videoları çekip ülke ve gezdiğim yerler yerine kendi resimlerimi paylaşır oldum. Hem bir taraftan bilgi edinmeye hem de yabancı bir ülkeye ayak uydurmaya çalışıyorsunuz diğer taraftan elinizde bir telefon deli gibi kendi kendine anlatıp duran birini görüyor insanlar. Otele döndüğünüzde de dinlenmek yerine uzun bir video edit işi sizi bekliyor oluyor bazen sadece 15 saniyelik izlenecek olan bir hikaye videosunu hazırlamak bir buçuk iki saati alabiliyor. Daha da önemlisi eğer tek başınıza değil de arkadaş yada dostlarınızla birlikte bir tatildeyseniz. Onların sabrını zorluyor olabilirsiniz.”

“gelen her soruya sabırla uzun uzun cevap vermeye çalışıyorum.”

“Sürekli video ve fotoğraf çekiyorsunuz. Geri kalan zamanda gelen sorulara yanıt veriyor interaktif bir instagram hesabi yönetmeye çalışıyorsunuz. Ben gelen her soruya sabırla uzun uzun cevap vermeye çalışıyorum. Bundan yaklaşık 3 yıl önce hiç tanımadığım birinden ‘Biliyor musunuz sizi takip ettikçe hayata daha sıkı sarılıp daha çok çalışıp hayallerimi gerçekleştirmem gerektiğini öğreniyorum’ diye içten ve samimi bir mesaj aldım. Bu bana inanılmaz motivasyon oldu. Hatta mesaj Hatay’dan gönderilmişti. Sonrasında çıkıp gidip Hatay’ı gezdim daha doğrusu bu takipçim bana ailesi ile birlikte inanılmaz bir Hatay deneyimi yaşattı.”

 

“Biraz daha hızlı davranmalıyım.”

 “5 kıta, 49 ülke ve 450’den fazla şehri gezdim. Özel bir programla dünyanın kaçta kaçını gördüğünüzü hesaplayabiliyorsunuz. Buna rağmen hala sadece yüzde 52. yani anlayacağınız ortalama bir yasta olduğumu da hesaplarsak. Biraz daha hızlı davranmalıyım.”

“Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.”

 “Ne yazık ki ben yaklaşık 15 yıldan bu yana gezdiğim için sadece son 2 yıl instagramda hikâye olarak yer alıyor. Ancak gittiğim yerlerde çekilmiş resimleri arada paylaşıyorum. Yakın takip eden kullanıcılar oralar hakkında da bilgi almak için sorular soruyorlar. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.”

“Keşfettikçe hoşunuza gidiyor”

 “Bu galiba kişisel olarak keşfetmenin büyüsüne kapılmak. Keşfettikçe hoşunuza gidiyor hoşunuza gittikçe daha çok keşfetmek istiyorsunuz. Bir kültürde gelenek olan bir şeyin başka bir kültürde günah olduğunu, bir kültürde kahkahalarla gülünen şeylerin başka kültürlerde tabu olduğunu görüyorsunuz. Hepimiz insanız ama hepimiz olduğumuz coğrafyanın getirdiği kültürden alabileceğimizi alıp bunu doğru kabul edip yaşıyoruz. Bense değişik coğrafyalardaki insanların neler ve neden yaptıklarını anlamaya çalışıyorum.”

“‘Mr Nasiiiiit’ diye sıcak bir gülümseme ile karşılanmak”

 “Elbette ki. Singapura 17 defa gittim ve her seferinde mutlaka ziyaret ettiğim dükkânlar vardır. Phuket’te sahile inmeden bir gece önce arayıp sahilde sezlong ayırttığım Adem adında bir dostum bile var. Dünyanın çok uzak bir kösesinde bir dükkânın kapısından içeriye girdiğinizde ‘Mr Nasiiiiit’ diye sıcak bir gülümseme ile karşılanmak gibisi yoktur.”

  

“İnstagram kullanımı ile Sosyalleşiyor muyuz yoksa daha da yalnızlığa mi itiliyoruz”

 “Bu biraz ilginç bir dünya. Tek başınıza geziyorum sandığınız bir ülkede bir bakıyorsunuz sizinle gezen 4500 kişi daha var. İnanılmaz keyifli. Oysa daha sonra dönüp bir bakıyorsunuz 4500 kişi ile gezerken aslında yalnızsınız. Sosyalleşiyor muyuz yoksa daha da yalnızlığa mı itiliyoruz çok emin değilim açıkçası.”

Ali Naşit ile yaptığımız bu güzel sohbetin ardından güzel bir karar alarak bundan sonraki sayılarımızda bize gezdiği ülkeler ile ilgili makalelerini yayınlamamız için yazılar yazacak.. bu hoş sohbet için teşekkür ederiz.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu