GündemManşetPsikoloji

Çocuğuma Kitap Okuma Alışkanlığını Nasıl Kazandırabilirim?

Çocuğunuza okumanın keyifli bir şey olduğunu gösterin. Öncelikle çocuğunuza siz kitap okuyarak örnek olunuz, okuduğunuz kitap ile ilgili bilgiler paylaşarak ve bu bilgileri öğreniyor olmanızdan zevk aldığınızı gösterin.

Çocuklarınıza sürekli kitap okuyun, dinlemiyor gibi görünseler bile veya arka arkaya aynı kitabı okumak isteseler bile asla geri çevirmeyin.

İletişimsel okumalar yapabilirsiniz. Okuduğunuz hikâyelere alternatif sonlar yaratabilir ve bu yaratıcı hikâyeler üstünden soru cevap yapabilirsiniz. Çocuğunuza olumlu geri dönüşler vermek bu davranışı tekrarlaması açıcından teşvik edici olacaktır.

Çocuklarınız güzel bir davranış sergilediklerinde kitap okuma aktivitesini ödül olarak sunabilirsiniz. Âmâ çocuğunuz kitap okuduğu için ödül sunmayın.

Çocuğunuzu okumaya maruz bırakabilirsiniz. Yazı her yerdedir. Evdeki ve dışarıdaki yazıları (pano, binalar, buzdolabı vb.) okuması için teşvik edebilirsiniz.

Çocuğunuzun harfleri öğrenmesi için harf pulları kullanabilirsiniz. Bunları genellikle duvarda ve pul defterinde kullanmayı severler. Kendi isminiz, aile isminiz, komşu, akraba isimlerinizi yazarak başlayabilirler. (Kopyalama yaparak)

Çocuğunuzla sık sık konuşma başlatın. Herhangi zevk aldığı bir konu üzerinden sohbet açın, çocuğunuzun verdiği cevaplar kısa olsa bile siz o konu ile ilgili konuşmaya devam edin.

Çocuklarınıza kelime oyunlarının eğlenceli olduğunu gösterebilirsiniz:

Aynı sesle başlayan kelimeleri bulma oyunu: Örneğin; ‘’a ‘’ harfi: ‘’anne, araba, ayı, arı’’ gibi.

Hece gelişimi için çıkarılan kelimeleri sorma oyunu: Örneğin; ‘’Hanımeli, hanım çıkarsa ne kalır? -eli’’ gibi.

Kelime oyunlarını oynarken teşvik edici olun ve çocuklarınızın zevk aldığınızı görmesini sağlayın.

Çocuklarınızın ilgilendiği alanlar ile ilgili kitaplar bulup okumak, kitap okuma alışkanlığı kazandırma açısından daha yararlı olacaktır.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu