ManşetPsikoloji

Çocuğumu Kendi Yatağında Uyumaya Nasıl Alıştırırım?

Çocuklarda uyku düzeni oluşturmak zahmetli bir iş olarak düşünülse de doğru zaman ve yöntem ile aslında çok kolay bir süreçtir.

Çocuklar 6-7 aylık olduklarında kendi yataklarında yatmaya alıştırılmalıdır. Bu süre uzadığında kendi yataklarında yatmaları giderek zorlaşmaktadır.

Çocuğunuzu ayrı uyumaya aşamalı uzaklaşma tekniği ile alıştırabilirsiniz. Eğer çocuğunuz sizinle aynı yatakta uyuyorsa ilk aşama olarak çocuğunuzu aynı odanın içinde temas halinde olabileceğiniz ayrı yatakta uyutmaya başlayın. Sonraki aşama olarak aynı yatağı çocuğun odasına taşıyın ve temas halinde uyumasına izin verin. Sonrasındaki aşamada ise çocuğunuzu yatağına yatırıp aynı odanın içerisinde uyumasını bekleyin fakat temas kurmayın. Bundan sonraki aşamada çocuğunuzu yatağına yatırın ve sizin kokunuzu alabileceği bir eşyanızı odasına bırakın, bu aşamada çocuk uyuyana kadar kapının girişinde odanın içerisinde bekleyin. Koyduğunuz eşyanın yatağının içerisinde olmamasına özen gösterin ki o eşyaya bağlılık duymasın. Sonraki aşamada çocuğunuzu yatağına yatırın ve kapıyı aralık bırakıp kapının dış kısmında uyumasını bekleyin fakat dikkat edin ki çocuğunuz sizi görebilsin. Zaman geçtikçe kapının aralığını giderek azaltın ve hazır olduğunda tamamen kapatın.

Peki, çocuğunuzu ayrı uyumaya alıştırırken onu rahat hissettirmek için neler yapabilirsiniz?

Çocuğunuza uykusundan uyandığında sizi nasıl bulabileceğini veya nasıl çağırabileceğini mutlaka öğretin. Çocuğunuzun her ihtiyacı olduğunda yanında olacağınızı ona hissettirin.

Mavi ışıktan kaçının. Sarı ve loş ışık tercih edin.

Uyku rutini tablosu oluşturun ve görsellerle bu tabloyu destekleyip her akşam uyguladığınızdan emin olun. Uyku rutini oluştururken kitap okuma saati yapın ve bunu atlamadan her gece gerçekleştirin. Uyku öncesi birlikte kitap okumak çocuğunuzun size karşı duyduğu temas ihtiyacını giderecektir.

Eğer çocuğunuz bir hafta boyunca bu tabloyu sorunsuz bir şekilde yerine getirirse o haftanın sonunda bir ödül kazanmasına izin verin. Fakat kazanacağı ödülün materyalisttik bir ödül olmamasına özen gösterin. Sunacağınız ödül sizinle çok istediği bir yere gitmek veya çok istediği bir oyunu sizinle birlikte oynamak olabilir.

Çocuğunuzu her ayrı uyuduğu gecenin sabahında sözel olarak güzel geri dönütler ile destekleyin.

Çocuğunuza olumsuz konuşmamaya özen gösterin. (Ne büyük adam/kadın oldun artık tek başına uyuman gerekir vs.)

Çocuğunuz ayrı yatmaya hazırlık sürecinde çok fazla problem davranış sergiliyor ise ayrı yatamama nedenlerini araştırın ve gözlemleyin. Psikolojik bir problemden dolayı kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka yardım alın.

Son olarak bu süreçte kararlı bir tutum sergileyin. Sizin kararlı tutumunuz çocuğun alışma sürecini o kadar kolaylaştıracaktır.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu