GenelGündemKıbrısManşetToplumYaşam

Çocuklarda Cinsel Eğitim

Çocuklarda cinsel eğitim yetişme sürecinin önemli bir parçasıdır.

Cinsel eğitim süreci 3 aşamada ele alınmaktadır.

-Okul öncesi dönem

-Okul dönemi

-Ergenlik dönemi

Cinsel eğitim yaşam boyu devam edebilen bir süreçtir.

Çocuklar farklı gelişim süreçlerinde farklı sorular sorabilirler.

Cinsel eğitime başlamanın en doğru zamanı çocukların soru sormaya başladıkları dönemdir.

Çocukların sordukları soruları sakinlikle cevaplamak ve nasıl cevaplayacağımızı bilmediğimiz soruları geçiştirmek yerine ‘Sorduğun sorunun cevabını bildiğimden emin değilim fakat en yakın zamanda öğrenip seni bilgilendireceğim’ şeklinde yaklaşım göstermek daha doğrudur.

Peki nasıl bir yol izlemeliyiz?

Öncelikle dikkat etmemiz gereken bazı konulara değinelim.

  • Çocuğa cinsel eğitim konusunda hayvanlardan veya bitkilerden örnek vermek doğru değildir.
  • Çocuk bize soru yönelttiğinde ‘Bu soruyu annene/babana sor’ diye diğer ebeveyne yönlendirmek doğru değildir.
  • Cinsel organlara isim takmak doğru değildir; “penis” ve “vajina” olarak öğretilmesi gerekir.
  • Çocuk soruyu uygunsuz bir ortamda sorarsa “bu özel bir konu seninle bunu eve gidince konuşalım” demek doğru bir yaklaşımdır.
  • Başlangıç cümleleri olarak;” bunu senin yaşında bende merak etmiştim” ya da “iyi bir soru. Bunu seninle konuşmak isterim” ya da “sanırım pek çok yaşıtında bu sorunun cevabını merak ediyordur” tarzında cümlelerle başlanabilir.
  • Günlük nasıl konuşuluyorsa öyle konuşmak gerekir. Yüz ifademizin tuhaflaşması, beden dilimizin değişmesi, ses tonun farklılaşması doğru değildir. Çocuk konuşulan şeyden rahatsız olunduğu anlar.
  • Çocukla konuşurken onunla göz teması kurmak ve onun göz seviyesine eğilmek önemlidir.
  • Yanıtlarken başka bir işle uğraşmamak gerekir.

Çocuk kendi cinsel organın ne olduğunu ne işe yaradığını sorabilir. Bu soruya okul öncesi dönemde olan bir çocuk için; “ağzımız yemek yemeye, gözümüz görmeye yaradığı gibi penis ya da vajina da çiş yapmaya yarar.”

“Memeler neden vardır ne işe yarar”? ya da “benim neden memelerim var ya da yok” diyen bir çocuğa; “anneler bebek doğurdukları için memeleri vardır. Buradan gelen sütle bebeklerini beslerler.”

“Bebek anne karnına nasıl girer?”, “Bebek nasıl olur?” Bu tarz bir soruya “Annelerin karnında bebeklerin oluşması için bir yer vardır. Bebekler orada büyürler. İyice büyüdükleri zamana da annenin vajinasından dışarıya çıkarlar” tarzında cevaplar vermek yeterli olacaktır.

Sevişmek/cinsel ilişki ne demek?

Bu tarz bir soru çoğu ebeveyn için zorlayıcı olabilir. Kısa ve net bir şekilde cevaplamak en doğrusudur.

Örneğin; kadın ve erkek birbirlerini çok sevdiğinde birbirine dokunmak, sarılmak, uyumak ve öpüşmek isterler ve beraber olurlar. Çocuk yapmak/sevişmek/en doğru tanımı ile cinsel ilişki erkeğin penisi ile kadının vajinasının birleşmesidir.

Unutmayın ki çocuklarınız cinselliği erotiklik olarak düşünemezler bu yüzden sorularına cevap verirken sakin ve rahat davranın.

 

Benzer Haberler

Başa dön tuşu