KıbrısManşetToplum

Deprem ve Çocuk Psikolojisi

Geçtiğimiz son günlerde yaşananlardan dolayı hepimiz derin bir üzüntü hissetmekteyiz.

Peki çocuklarımıza bu durumu nasıl açıklamalı,psikolojisini nasıl korumalı ve tüm bunlar yaşanırken çocuğumuz ile nasıl bir iletişim kurmalıyız?  Bugün bunlar ile ilgili konuşmak istedim.

Öncelikle çocuğunuza yaşananlar hiç yaşanmamış gibi davranmayın.

Unutmayın ki siz yaşanan olaydan bahsetmeseniz bile çevresinden veya internetden bunu öğrenmesi mümkündür ve sizin ona sunacağınız doğru bilgi daha yararlı olacaktır.

‘Felaket’ kelimesini kullanmayın. Yerine ‘doğa olayı’ kelimesini tercih edebilirsiniz.

Doğa olayının ne olduğunu bilimsel bir yol ile açıklayın ve açıklamanızı kısa tutun.

Deprem için örnek açıklama; Deprem, insanın hareketsiz ayağını bastığı toprağın da oynayarak sallandığı ve üzerinde bulunan yapılarında hasar görebileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.

Bu olaydan binaların içinde bulunduğu insanlar yaralanabilir.

Geçtiğimiz günlerde böyle bir olay yaşandı fakat şuan ben senin yanındayım ve biz güvendeyiz.

Eğer çocuklar bizim başımıza böyle bir olayın gelip gelmeyeceğini sorarlar ise onlara binalarımızın güvenli olduğunu veya güvenli hale getirmek için çalıştığınızı söyleyebilirsiniz.Bu sayede kaygıları azalacaktır.

Çocuğunuz kendisini kaygılı veya rahatsız hissettiği herhangi bir zamanda sizin ile konuşabileceğinin rahatlığını hissetmesini sağlayın.

Çocuğunuza size istediği zaman bu olay ile ilgili soru sorabileceğini ve eğer sorduğu sorunun cevabını bilmiyorsanız öğrenip ona geri döneceğinizi söyleyebilirsiniz.Unutmayın ki cevaplarınız ne kadar net ve kısa olursa emniyet duygusuda o kadar artacaktır.

Çocuğunuz kaygılı olduğunu değişik şekillerde gösterebilir.Çok hareketlilikden tamamen hareketsizliğe,çok sosyallikden ansızın aşırı içe kapanıklığa,her konu ile ilgili konuşmak isterken özellikle bu konu konuşulduğunda uzaklaşmak gibi değişik şekillerde kaygı kendisini gösterebilir.Sakin olun ve zaman tanıyın.

Çocuğunuza sorumluluklar verip bu yaşanan olay ile ilgili kendisininde sorumluluk alabileceğini gösterebilirsiniz.Yardım toplamak,mektup yazmak,sevdiği bir oyuncağını bağışlamak gibi.Fakat çocuğunuz bunlardan herhangi birini yapmak istemiyorsa zorlamamanızda fayda vardır.

Rutinlerinizi devam ettirmek çocuğunuzun bu süreçten etkilenmesini azaltacaktır.Normal hayat yaşantınıza devam edin.

Eğer çocuğunuzun bu süreci atlattığını düşünürken aniden tekrardan bu konuyu açar ise veya kaygı belirtisi gösterip sizinle konuşmak ister ise konuşun ve iyi bir dinleyici olun.Çocuğunuzun içinde bulunduğu durumu görmemezlikden gelmeyin.

Çocuklarınızın özel alanlarına saygı duyun ve yaşadıkları duygu durumlarını çocuğun yanında başkaları ile paylaşmayın.

Çocuğunuza anlamlandıramadığı duygular yaşamasının gayet doğal ve normal bir süreç olduğunu ve sizinde aynı şeyleri hissettiğinizi söyleyin.

Çocuğunuzun size ölümün ne demek olduğunu sorarsa lütfen net ve kısa bir şekilde bilimsel açıklama yapın.

Ölüm için örnek açıklama; kalp atmaz ve cüğerler çalışmaz bu sebepten dolayı insan nefes alamaz ve beyin çalışmayı durdurur.Bu açıklamayı yaparken çocuğunuza insanın öldüğünde acı çekmediğini acıkmadığını veya susamadığını ve hiçbirşey hissetmediğini söylemeniz yararlı olacaktır.

Çocuğunuz ölümün yaşam döngüsünün bir parçası olduğunu anlamasını sağlayın.

Çocuğunuzun ölüm ile ilgili sorularından kaçmayın.

Çocuğunuza hissetikleri üzüntünün yakın zamanda geçeceğini veya kocaman olduğunu bunun üstesinden çoktan gelmiş olması gerektiğini söylemeyin.Yaşadıkları sürece saygı duyun.

Eğer bir yakınınızı kaybetmişseniz çocuğunuzun o kişiye veda etmesi için ona zaman tanıyın.Duygularını Rahat bir şekilde dile getirebileceğini hissettirin.Eğer kendisini ifade etmekte sıkıntı yaşıyor ise duygularını başka yollar ile ifade etmesini sağlayın.(Ör: resim çizerek)

Çocuğunuza yaşanan olaylar ile ilgili doğruluğu olmayan açıklamalar yapmayın.

O sevdiğimiz kişi derin bir uykuda.

Melekler onu yanına aldı gibi açıklamalarda bulunmayın.

Çocuğunuz kaybettiği bir yakınından dolayı üzüntü hissediyorsa.çocuğunuza ‘iyi tarafından bak şimdi daha iyi bir yerde’ veya ‘başka tanıdığımız ve sevdiğimiz insanlar da var bu kadar üzülme’ gibi açıklamalarda bulunmayın.

Son olarak çocuğunuz şuan tüm bu yaşanan olaylardan kimin ne şekilde sorumlu olduğunu veya neden bu olayların yaşandığını anlamlandırabilecek veya sebep sonuç ilişkisi kurabilecek durumda olamayacağını göz önünde bulundurun ve açıklama yaparken ‘binalar güvenli değildi o yüzden bu kadar insan öldü’ ‘daha önceden önlem alınsaydı bu kadar can kaybı yaşanmayacaktı’ gibi açıklamalar yapmayın.

Eğer çocuğunuzun bu konular ile ilgili aşırı kaygı durumlarını yaşadığını düşünüyorsanız profesyonel yardım alın.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu