KıbrısManşetToplumTurizm

EMITT ve Benzeri Turizm Fuarlarının ‘Destinasyon Tanıtımı’na Etkileri

Dünyanın en büyük beş turizm fuarından, Türkiye’nin ise en büyük turizm fuarı konumunda olan EMITT’te Girne Belediyesi Turizm Komitesi olarak yerimizi aldık.

Dünyanın en büyük beş turizm fuarından, Türkiye’nin ise en büyük turizm fuarı konumunda olan EMITT’te Girne Belediyesi Turizm Komitesi olarak yerimizi aldık.

EMITT – Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı her sene dünyanın dört bir yanından 40.000 civarı sektör profesyöneli, devlete bağlı kurum ve kuruluşlarla, özel sektör ve fuarla ilgilenen ziyaretçileri ağırlıyor. Kültür Sanat komitesi başkanı Ziya Egemen Sencer abim ve Dış ilişkiler ile turizm komisyonunda yetkili Fatih Akyol arkadaşımız ile birlikte güzel bir katılım gerçekleştirdiğimize inanıyorum.

Fuardaki benim açımdan en önemli detay Türkiye’deki belediyelerin bağlı oldukları destinasyonları tanıtırken birçok turizm acentesinin önüne geçmeleridir. Fuara katılım gösteren ziyaretçiler destinasyonlarla ilgili bilgi almak için stand ziyaretleri gerçekleştirmekte ve tabiri caizse teknoloji ile gelenekselin ahenkle dans edişine tanıklık etmektedir. Bu durum ITB Berlin (@itbberlin – itb.com) fuarında (dünyanın en önemli turizm fuarı) daha da çarpıcı bir haldedir. MICE turizmle öne çıkan seyahat acentelere ait alanlardan, geleneksel kıyafetleri ile ‘samba’ yapan Günay Amerika bölümü içerisinde yer alan Brezilya’ya.

Bu fuara ilk katılım gösterdiğimizde 30 sayfayı aşan yüzlerce broşür çoğaltıp valizlere koyduk ve standımızın üzerine serdik, fakat orada dönen olayın tamamen QR kodları, videolar, tek sayfa önlü arkalı yine tanıtım platformlarına yönelten broşürler (bkz. Go to Kyrenia) ve teknolojik yatırım (ki aklımızda olan VR – Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) uygulamasına ve Bisiklet yollarını tanıtma gibi uygulamalara (Bisiklet Şehri Konya örneği) tanık olduk. Örnekler fiziki görünümü maketlerle en orjinal şekli ile yansıtan Antalya Kaleiçi’nden, eşsiz video tasarımı ile geçen sene olduğu gibi bu yılda EMITT’e damga vuran Mersin’e, ve yöresel lezzetlerinden ‘Kaz Tiridi’ni ziyaretçilerle buluşturan Havza’ya kadar mükemmel bir çeşitlilik göstermekteydi. Daha fazla detay için @emitt_istanbul sayfası ziyaret edilebilir.

Bizim gibi gelişmekte olan (aslında casino altyapısı olarak inanılmaz gelişmiş) ülkeler için sormamız gereken asıl soruya gelelim! Bu fuarlara katılım göstermek mi? Yoksa ‘Destinasyon Tanıtımı’ mı? Nasıl yani? Katılım gösterince tanıtım yapmış olmuyor muyuz zaten? – Hayır. Maalesef olmuyoruz. Turizm Bakanlığı Tanıtma ve Pazarlama dairesi’nde sorumlu Latif İnce abimle yaptığımız muhabbetlerde @visitncy platformunu, bizlerin belediye olarak geliştirmekte olduğumuz platformla QR kodları gibi konuları eşleştirme yapmamız gerektiği ve hem yerel hem de genel yönetimin başarıya giden yolda izlemesi gereken rota üzerine mükemmel bir sohbet gerçekleştirdik.

Murat Şenkul gibi vizyon sahibi (geçen yıl EMITT’te tek belediyeydik, bu yıl bir belediye daha yer aldı) ve yerel yönetimde memleketi adına bir şeyler yapmak isteyen belediye başkanlarına tam destek verilmesi gerekmektedir. Ülke tanıtımı, şehirlerin tanıtımından geçmektedir. Bu ülke eğer ‘Akdenizin İncisi’ olarak tanımlanıyorsa Girne de bu tanımın show room’udur. Ülkemizde önde gelen kuruluşların (burada topu sadece bakanlığa atmak olmaz) bu tip tanıtım organizasyonlarına daha fazla önem vermesi gerekmektedir.

Ülkemizde önem verilmeyen bir durum var bu da sosyal medya üzerinde misafirlerin x veya z siteleri üzerinde yaptığı olumlu veya olumsuz yorumlar. Daha ayrıntılı bir açıklama yapmak gerekirse, ülke içi yapılacak yarışmalarda en çok puan kazanacak veya belli platform ve sitelerde en çok olumlu yorum alan işletmeler, en çok ziyaret edilen küçük oteller, restoranlar memnuniyet getiren restoran ve eğlence mekânları vb. devlet tarafından ödüllendirilmeli (kaldi ki Restoranlar Birliği, Otelciler Birliği, Seyahat Acenteleri birliği gibi organizasyonlar bu işleri belli dönemlerde yaptı) ve bu fuarlarda yer alması sağlanmalıdır. Stand açmaktan bahsetmiyorum, sadece broşürleri ve web-siteleri ile kendilerini orada göstermeleri bile güzel bir başlangıç olacaktır ki bunu yıllardır kendi cebinden yapmaya çalışan onlarca mekân ve işletme sahibi olduğunu biliyorum. Bence bu birinci eksiğimiz. İkinci eksiğimiz ise, alanında uzman kişilere bu işin bırakılmaması veya siyasetin maalesef bu tarz etkinliklerin önüne geçmesidir. Daha önce bahsettiğim ‘etkin katılım göstermek’ olayını ‘en iyi destinasyon tanıtımı’ gerçekleştiren Van şehrinden örnek vererek tamamlamak isterim, ziyaretçilere fuar boyunca Van’ın meşhur otlu peyniri, balı, cevizi Van Kedisi ve canavarı kostümlü maskotlar tarafından ikram edilirken, sorumlular Van standını ziyaret eden tur operatörleri, acenteciler, turizmciler ve rehberler ve diğer ziyaretçilerle görüşerek bilgi alışverişinde bulundu. Bu alışveriş EMITT 2024 Fuarı’nda Van’a ‘En iyi destinasyon tanıtımı’ ödülünü kazandırdı. Özelde Girne, Antik Liman bölgesi, Ozanköy, Bellapais, Karmi ve Zeytinlik gibi köylerin yer aldığı maketlerle, Ana Fuaye Sahnesi’nde gerçekleştirilen halk dansları gibi etkinliklere katılarak (ki sosyal medya açısından en etkili tanıtım yöntemlerinden biri), GoBursa gibi (Girne’de yakın tarihteki etkinliklerin, doğal, tarihi ve turistik destinasyonların yer aldığı) uygulamalarla, sepetlere doldurulmuş Gazafana Pekmezi, Temroz Zeytinyağı, Bellapais Manastırı hediyelik bibloları gibi zengin kültürel değerlere yer vererek; genelde ise Kuzey Kıbrıs bu verilen örnekler üzerinden bölge bölge aktif katılım sağlamak koşuluyla daha etkin bir katılım gerçekleştirebiliriz.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu