BeslenmeGenelGündemKıbrısManşetToplum

Gaz Problemi, Yalancı Şişkinlik!

Diyetlerde yapılan hata sonucu Bağırsaklarda Gaz problemi, yalancı şişkinlik!

Bağırsaklardaki sürekli şişkinlik sizin kilo verme motivasyonunuzu düşürebilir. Sebebi aslında belli! Vücudunuzda oluşan yalancı ödem ve şişkinlik, sanki kilo vermemişsiniz hissi ve görüntüsünü uyandırırken, kıyafetlerde ve ayna karşısında kendinizi mutsuz hissetmenize neden olur!

Yetersiz lif tüketimi ve çeşitli beslenmeden kaçan bireylerinin ana bahane ve sebebi bağırsaklarında gaz oluşmasını istememesidir. Fakat size gazın aslında vücut sağlığı için çok ama çok önemli olduğunu ve her bireyin günde en az 30 kere gaz çıkarmasının sağlıklı ve normal sayılmaktadır söylesem?

Vücudunuzda oluşan gazı değerlendirmek çok önemlidir, gaz size ağrı, aşırı sancı, spazm, kalbinize baskı, kalp çarpıntısı yapıyor ise özellikle gastroenterologa gözükmeniz önemlidir! Bizim tercih ettiğimiz gaz çeşidi ise aslında sizi aşırı rahatsız etmeden ve rahatlıkla bağırsağınızdan çıkan gaz türüdür! Doğru miktar ve çeşitli lif tüketimi bağırsak bakterilerine yiyecek sağlayarak orda fermente sonucu gaz ve kısa zincirli yağ asitleri oluşturur, bu vücutta ve bağırsaklarınızda yaşayan bakteriler için çok sağlıklı bir süreç ama bu dönemde gazdan çok rahatsız oluyorum diyorsanız belki de yanlış yaptığınız bazı şeyler vardır. Onlara hep beraber bir göz atalım!

Öncelikle burada iki önemli konuya değinmek gerekir. “Sabah kalktığım zaman karnım dümdüz fakat ağzıma en ufak bir şey attıktan sonra karnım şişiyor.” diyorsanız burada (SIBO) ince bağırsaklarda bakteri çoğalmasından şüphe duyabiliriz veya mide içinde helicobacter phylori den şüphe edebiliriz. Bu iki konuyu elimine ettikten sonra diğer seçenekler ve tedavi şekilleri değerlendirilmelidir.

Başlıca gaz oluşumuna neden olan maddeler;

  1. Çok hızlı yemek ve iyi çiğnememek (sindirim ağızda başlar midede devam eder ve bu iki noktada sindirim daha düzenli ise bağırsaklar bir rahat eder.)

2.Yemek yerken aşırı konuşmak ve su içmek havanın sıkışmasına sebep olur!

3.Yine çok uzun süre aç kalmak bağırsak florasını ve enzim salınımını bozduğu için yedikleriniz ağır gelir ve sindirim zorlaşır gaz oluşur! İki öğün arasını uzun tutmamayı öneririm!

4.Yemekle beraber özellikle maya içeren alkollü ve gazlı içecekleri tüketmemek! bira, şampanya ve şarap mide ve bağırsaklarda daha fazla şişkinliğe sebep olabilir!

5.Bir öğünde Çok aşırı yüklü protein tüketimi ve bununla beraber eksik lif tüketimi de aynı şekilde bağırsak ve midede şişkinlik yaratır. Bunun sebebi etin transit zamanının (bağırsakta kalış süresi) daha yavaş olaması ve bağırsaklarda fermentasyon ve çürüme başlaması sonucu orada bağırsak florası bozulması, bakteri popülasyonunun bozulması demek. Aslında bazı gıdaların ileriki zamanlarda sindirimimin zorlaşması anlamına gelir!

6.Bir öğünde veya bir kaç gün üst üste aşırı lif tüketimi gazın en baş sebeplerinden biridir. Normalde çok az lif tüketiyorsanız ve bir anda lif tüketmişseniz bağırsak bakterileriniz coşar ve aşırı gaz oluşur ve bununla beraber yetersiz sıvı alımı bağırsaktaki kalış süresini uzattığından fermantasyon artar ve sizi rahatsız eder! Lif alımınızı yavaş yavaş arttırıp mutlaka sıvı alımını iyi ayarlamanız önemlidir!

7.Hava değişimi ve mevsim geçişlerinde bağırsakların adaptasyon süresi, özellikle sonbahar ve kışa girerken mide ve bağırsaklar daha hassas olabilir! Özellikle kıyafet seçimleri karın ve sırt dekoltesi, yalın ayak yere basma vs. gibi hareketler erken üşütme ve şişkinlik sebeplerinin başında gelir!

8.Uçak yolculuğunda gaz ve şişkinlik görülmesi çok normaldir, hava basıncı bağırsaklarımızı şişirebilir ve bağırsak semptomlarımız çoğaltabilir, özellikle (IBS) hassas bağırsak sendromu olan bireylerin semptomları artabilir, özellikle uzun yolculuklarda az işlenmiş gıda düzenli beslenme ve bol su tüketimi bunu önleyebilmektedir!

Uçakta hiç yarım içilmiş bir pet şişe elinize almış ve kapağını açmaya çalışmışsanız onun yolculuk boyunca nasıl şiştiğini anlarsınız normalde pat diye bir ses çıkarır ve gerilmiştir. İşte içten bağırsaklar da basınçtan şişer!

9.Az uyku ve bunun özellikle uzun süre devam etmesi bağırsak florasını bozduğundan daha fazla şişkinlik ve ödem oluşmaktadır. Yanlış saatlerde uyumak aynı şekilde vücudun kendini onarma ve temizleme sistemini aksattığı için daha çok toksin birikmesi sonucu ne yazık ki vücut şişecektir!

  1. Gıdalara karşı intolerans ve vücudunuzun buna karşı hassas olması sonucu enflamasyon artar. Böylelikle gaz ve şişkinlikler görülebilmektedir. Buna en iyi çare eliminasyon diyetleri yaparak size iyi gelmeyen besinleri bulmaktır! Bunlara en iyi örnek süt ürünlerinin içinde bulunan süt şekeri olarak bilinen (laktozdur)! Tamamen laktozsuz gıdalara ve bir laktozsuz diyete geçerek şişkinliğinizi azaltmanız mümkündür!
  2. Son maddede ise size gaza iyi gelen bir kaç besinden bahsetmek isterim; birinci sırada bana göre anason ve rezene gelmektedir, günde 1-2 fincan anason ve rezene çayı gaz şikâyetinizi azaltır. İkincisi kimyondur. Özellikle çorbalara ve baklagillerden yapılan yemeklere kimyon eklemeyi unutmayın! Diğer önemli olan bitkiler ise nane ve kekiktir. Spazm ve bakterileri nötrleyen yapıları onları salata ve sebze yemeklerine iyi birer alternatif yapmakta! Son tavsiyem ise kış aylarında buzdolabından çıkmış soğuk yemekleri baştan ısıtmamaktır. Karnınızda daha fazla şişkinlik yapabilir, sebebi aslında yiyeceklerde bulunan nişastayı buzlukta tutarak dirençli nişastaya çevirmesidir. Bu aslında istediğimiz ve sağlığımız için faydalı olsa da dirençli nişasta bağırsak bakterileri tarafından parçalandığı için daha çok gaz oluşacaktır! Yavaş ve ılık yemek tüketmek ve haftada 3 kere yavaş ve doğru şekilde pişmiş baklagilleri diyete entegre etmek gaz şikayetiniz azaltabilir.

Besinleri sadece bir kere değil sürekli şekilde ve belli düzende tüketmek vücudun adaptasyon ve fayda görmesini sağlayacaktır!

Herkese sağlık dolu güzel bir Kasım ayı dilerim.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu