ManşetÖzel Haber

Girne’nin Köklü İsmi Ziya Egemen Sencer Mazide Kalan Girne’yi Özlüyor

Girne'nin sevilen simalarından Ziya Egemen Sencer, müzik tutkusu, eczacılığı ve belediye meclis üyesi kimliği ile tanınıyor.

Özel Haber: Zerrin Yapıcıoğulları

Girne’nin sevilen simalarından Ziya Egemen Sencer, müzik tutkusu, eczacılığı ve belediye meclis üyesi kimliği ile tanınıyor.

Girneli Yaşayan Hafızalar, Ziya Egemen Sencer’i konuk ediyor.

Sencer, Larnaka doğumlu. 1963’ten önce Girne’de ilkokul dönemini geçirdikten sonra, babasının polis olmasından dolayı farklı bölgelere taşınmasıyla hayatında değişiklikler yaşadıklarını dile getirdi. Sencer, 1974’te Türkiye’ye giderek dershaneye yazıldı ve Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni kazandı.

Ancak dönemin siyasi olayları nedeniyle eğitiminde kesintiler yaşandı. Sağ-sol çatışmaları ve 12 Eylül darbesi, öğrenimini etkiledi. Bu süreçte yaz dönemlerinde laboratuvar derslerini alarak eğitimini sürdürmeye çalıştı.

ÇOCUKLUKTAN İTİBAREN MÜZİĞE İLGİSİ VARDI…

Sencer’in müziğe olan tutkusu annesinin sanatçı olmasından geliyor. Bu tutku, Türkiye’de olduğu dönemde devam etti. Sencer, eczacılık eğitiminin yanında müzik dersleri de aldı.

Kıbrıs’a dönüşünde bir süre abisinin yanında çalışmasının ardından aile dostları Enver ve Evşen’in sahibi olduğu eczanede yönetici olarak çalışmaya başladı.

Müzikal faaliyetler Kıbrıs’ta sınırlı olmasına rağmen, Nilüfer’in aranjörü Buğra Uğur ile tanışarak müzik kariyerine başladı. Hem eczacılık hem müzik kariyerini aynı anda yürüttü. 32 yıl Enver Eczanesi’nde yöneticilik yaptıktan sonra 2017 yılında kendi eczanesini açtı.

Boş kalmayı sevmeyen Sancar, “Melek Koçluğu” ve “Reiki Master” eğitimlerini tamamlayarak kendini daha da geliştirdi.

“İNSANLARA YARDIM ETMEK İÇİN MECLİS ÜYESİ OLDUM”

Sencer, eczacılık ve müzik yanında siyasete atıldı. Yoğun ısrarlar sonucunda TDP’den Girne Belediye Meclis Üyesi Adayı olmaya ikna edilen Sencer, seçimlere çok kısa bir süre kala katıldı. Sencer, 9 buçuk yıldır Belediye Meclis Üyeliği yapıyor.

Sencer, “Meclis üyesi olmamın en önemli sebebi insanlara yardım etmek. Yardımseverlik yönümü bilen insanlar ararlar beni… Problemi olan insanlara yardım etmek için belediye meclis üyesi olmam büyük bir avantaj” diyor. Sencer aynı zamanda, Girne Belediyesi Kültür – Sanat Bölüm Başkanı.

“ÇOK KATLI BİNALAR GİRNE’NİN YAPISINI BOZDU”

Sencer eski Girne’yi şöyle anlatıyor:

Girne eskiden küçük bir kasabaydı. Boğaz’dan Girne’ye indiğimiz zaman tüm Girne’yi görebilirdik. Tüm evler müstakil ve bahçeliydi… O dönemler Liman’da denize girebiliyorduk. Eskiden gittiğimiz popüler mekanlar arasında Cafe 34, Vagonvil Disco, Mare Monte plajı benim için unutulmazdır.

Günümüzde Girne’nin eskiye göre büyük bir dönüşüm geçirdiğini anlatan Sencer, özellikle şehir merkezinde yüksek binaların inşa edilmesinin yanlış olduğunu söylüyor.

Liman çevresine yüksek binaların yapımına izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Sencer, artan nüfusun, Girne’nin dokusunu değiştirdiğine dikkat çekiyor.

Eskiden komşuya gidilirken kapıların kilitlemeden bırakıldığını hatırlatan Sencer, şimdilerde ise her şeyin değiştiğini ve kültürün kaybolduğunu üzüntüyle anlatıyor. Sencer, geçmişe özlem duyuyor.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu