GündemKıbrısManşetÖzel HaberSporToplum

Kıbrıs Türk Futbolunun İmparatoru İlker Ertemel

Bu yazımda sizlere Kıbrıs Türk futbolunun imparatoru İlker Ertemel’den bahsetmek istiyorum.

İlker Ertemel, Gönyeli Spor Kulübü ile 1. Lig Şampiyonluğu, iki kez Yusuf Kaptan Kupası kazandıktan sonra Doğan Türk Birliğine transfer oluyor. Doğan Türk Birliğinde bir Kıbrıs Kupası kazanan, ertesi sezon yılın sporcusu seçilen ve 1980’de Türk Ocağına antrenör futbolcu olarak transfer olan Ertemel Türk Ocağında 1 Kıbrıs Kupası 1 Devlet Başkanlığı Kupası ve 1 Rothmans Turnuvası şampiyonlukları elde eder.

Milli takımının değişmez futbolcusu olan Ertemel, teknik direktör olarak 1990/1991 sezonunda Doğan Türk Birliğinin geçer ve takımı iki yıl üst üste şampiyon yapar. Kıbrıs Türk futboluna verdiğin tüm hizmetler ve kazandırdığın tüm futbolcularımız için sana sonsuz teşekkürler İlker Ertemel!

Kıbrıs Türk futbolunun imparatoru merak ettiklerimi sordum ve keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Futbol hayatınıza nasıl başladınız?

22 Mayıs 1952 yılında Gönyeli’de doğdum. Bazı insanlar sporcu olarak doğar babam, dayılarım Gönyeli Spor Kulübünün kurucuları ve futbolcularıydı. İlkokul 4.sınıfa giderken bana “Futbol oynayacan” dediler hiç unutmam Kaymaklı maçıydı ve futbol hayatım böylelikle başlamış oldu.

Gönyeli Spor Kulübündeki ilk maçınızdan bahsedebilir misiniz?

Gönyeli Kulübünde ilk maçım İskele maçıydı. Hüseyin Mevlüt hoca bana “Bugün sol bekte oynayacaksın” dedi ilk maçım bu şekilde oldu maçta 1-1 bitmişti.

Kıbrıs Milli Takımında ilk maçınız bahsedebilir misiniz?

1969 Türkiye Genç Milli Takımına karşı ilk kez milli formayı giydim.

Gönyeli’nin 1971/1972 ilk Lig Şampiyonluğunda unutamadığınız anılarınızı anlatır mısınız?

İlk şampiyonluğumuzda unutamadığım ligin bitmesine 5 hafta var Hüseyin Mevlüt bizi topladı ve bize “Çocuklar şampiyon olabilirik” dedi şöyle ilginç bir durum vardı şampiyonluğa oynayan 4 takım bir biri ile oynuyor ve puanlar birbirine çok yakındı ve son maçta Yenicami ile berabere kalarak şampiyonluğumuzu ilan ettik.

Doğan Türk Birliğine transferiniz nasıl gerçekleşti?

Doğan Türk Birliğine transferimde birçok kişinin emeği var ama en büyük emeği olan büyük risk altına girerek ameliyatımı yapan rahmetli Şinasi Konuloğlu’nu saygı ile anıyorum. Doğan ile çok güzel başarılı yıllarım oldu Kıbrıs Kupası ve 1978/79 lig sezonunda yılın sporcusu seçildim.

Türk Ocağı Spor Kulübüne transferiniz nasıl gerçekleşti?

Türk Ocağına transferim şöyle oldu artık antrenör olmak takım çalıştırmak istiyordum. Türk Ocağı beni antrenör futbolcu olarak transfer etti. Türk Ocağı Spor Kulübünde ilk sezonumda lige 1980/1981 sezonunda ligi 3. Bitirerek başarılı bir sezon geçirdik ve ondan sonraki senelerde çok büyük başarılar kupalar kazandık

Doğan Türk Birliği teknik direktörlük kariyeriniz nasıl başladı?

Doğan Türk Birliğinde antrenör olarak daha önce bir kaç kez geldim gittim. 1990/1991 sezonunda Başkan Turgut Esendağlı bana şöyle dedi “Abi sen gelmezsen şampiyon olamayacayık” bende kendisine “Elimde sihirli deynek” yok dedim neyse son haftalarda çok zorlu maçlardan sonra şampiyonluğa ulaştık sonra şampiyonluklar arka arkaya geldi.

İlker Ertemel’in sevenleri bizlere düşüncelerini ve anılarını anlattılar.


Afün Girgen: İlker Hocanın benim hayatımda yeri çok önemli daha çok genç yaşta beni sürekli oynatarak beni futbola kazandırmıştır. Bana göre İlker hoca yanlış ülkede doğmuş futbol dâhisidir. Müthiş disiplinli bir o kadar da babacanlığı müthiş futbol zekâsı ve karizmasıyla ülkemizin en önemli futbol değerlerinden biridir. O bizler için bir antrenörden daha çok bir baba olmuştur yalnız futbolculuğumuza değil kişiliğimize de dokunarak bizlerin bugünlere gelmemiz de büyük katkısı olmuştur.

Özer Kaya: İlker hoca beni daha 14 yaşındayken A takım antremanlarına alan lisansım çıkınca direk A takımda oynatan hocadır. Çok zeki ve futbolu çok iyi bilir sert görünür ama inanılmaz esprili biridir. Çok özel bir karakterdir onunla çalıştığımız ve beraber şampiyonluk yaşadığımız için çok mutlu ve gururluyum.

Erbay Gönelli: Futbol oyunu için yaratılmış bir insandır. Futbolunda üst düzey teknik beceri ve düşünceler vardı. Gönyeli’de futbola başladı çok çabuk sivrildi ve milli oldu ben onu teknik adam olarak daha da gönüllere de taht kurduğunu gördüm çok başarılı bir spor adamıdır.

Özben Kalfa: Teknik direktör olarak eşi olmayan bir adam kötü oynayan futbolcuları kazanmasını bilen rakip takımı çözen mağlupken galip gelmeyi galip gelirken korumasını bilen bir teknik adamdır.

Giray Yarman: İlker Ertemel insanları seven kalbi insan sevgisi ile dolu bir kişiliğe sahip yardım sever bir insan futbolcu olarak taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanmış takdir edilmiş bir futbolcudur. Rakip takımlarda birçok kez karşılaştık. Türk Ocağına antrenör futbolcu olarak geldi yıldız bir futbolcuyu transfer etmiştik. Fakat antrenör olarak neler yapabilir onu zaman gösterecekti birlikte çalışmalara genç futbolculara çok değer verdiğini gördük ve onları takımda oynatmaya başladı. Gençlerle takıma bir canlılık getirdi ve Türk Ocağı kupaları kazanmasında çok büyük katkısı oldu.

Tayfun Kurtarıcıoğulları: Hocaların hocası İlker Hocayla hem aynı takımda futbol oynadım hem yardımcı antrenörü oldum. Bu benim içi gerçekten bir şanstı. Onun gibi yetenekli futbolculuğu ve de antrenörlüğü birlikte olmak onun sayesinde çok bilgi sahibi oldum. Kıbrıs standartların üstünde bir futbolcu ve antrenördür.

 

Benzer Haberler

Başa dön tuşu