GündemManşetPeyzaj

Kitap İsimlerinde Adı Geçen Bitkiler

Kitap okumak bizi rahatlatırken aynı zamanda yeni bilgiler öğrenmemize de yardımcı olurlar. Kitaplar bizi farklı hayatların içine çeker, bazen farklı kişiliklere bürünmemizi sağlar. Bu yazıda adına kitaplar yazılan bitkileri sizin için derlerken birbirinden değerli kitapları da özet olarak sunmaya çalışacağım.

Gülün Adı

Umberto Eco’nun 1980 yılında yayınladığı orijinal dili İtalyanca olan kitap. Bir polisiye romanı olan kitabın ana konusu ise şöyle; 1327 de İtalya’daki bir manastırda gerçekleşen bir cinayet olayı anlatılıyor. Yayımlanışından 21 yıl sonra yazar tarafından tekrar ele alınan Gülün Adı, tekrar yenilenerek bazı bölümler eklendi bazı bölümler çıkarıldı. Bu haliyle yine kendinizi, XIV. Yüzyıl Avrupa’sının dinsel entrikalarının içinde bulacaksınız ve gizemli bir labirent içerisinde din ve bilimin çatışmasını göreceksiniz.

Sana Gül Bahçesi Vadetmedim

 

Joanne Greenberg’in 1964 tarihli yarı otobiyografik romanıdır. Kitabın asıl konusu 16 yaşında üstün zekâlı bir kızın başına gelen olaylardır. Ancak yaşadığı dönem dolayısıyla farklı olmasının nasıl kabul edilmediğini gördüğümüz Deborah’ın hayatını bizlere sunuyor. İçine doğduğu dünyayı öğrenemeyen, iletişimsizliğin karanlığında yalnız kalan bir kızı dinliyoruz. Deliliği, resmi tanımıyla akıl hastalığını anlatıyor: Deborah kimlik kavramını yitirip içine kapanmış, zengin düşlemi ve mizah duygusuyla kendi düşsel dünyasına sığınmıştır. İki dünyanın çatışmaya başlaması Deborah’ın akıl hastanesine düşmesine sebep olur.

Vadideki Zambak


Honoré de Balzac’ın İnsanlık Komedyası’nın “Taşra yaşamından sahneler” bölümünde yer alan romanıdır. Yazarın en çok bilinen kitaplarından biri olan Vadideki Zambak, 1835’te yayınlanmıştır. Kitap içeriğine gelecek olursak; Henriette ve Felix’in imkânsız aşkı anlatılır. Bu aşk imkânsızdır çünkü Henritte evlidir ve Felix ondan yaşça çok küçüktür. Eser bu aşkın yanında 18. Yüzyıl Fransa’sının devrimden sonraki toplumsal yaşantısıyla ilgilide okuyucuyu bilgilendirmektedir. Eleştirmenlere göre Balzac bu kitabı ile acı ve ıstırabı okuyucuya en iyi şekilde hissettirmiştir.

Beyaz Zambaklar Ülkesinde


Grigory Petrov tarafından 1923’te yayınlanan kitaptır. Kitap ilk kez Saraybosna’da basılmıştır. Kısa sürede birçok farklı dile çevrilen kitap özellikle Türkiye, Bulgaristan ve Yugoslavya Krallığında çok ses getirmiştir. Kitap, yazar Grigory Petrov’un farklı zaman dilimlerinde çıktığı Finlandiya seyahatlerindeki notlardan oluşmaktadır. Ancak 1800 yılların sonunda Finlandiya halkının içinde bulunduğu durumu, cehaletten kurtulmak adına ülke genelinde var olan birkaç aydın tarafından Finlandiya devletinin yeniden ayağa kalkmasını anlatmaktadır.

Siyah Orkide


Siyah Orkide kitabı bir çizgi romandır. Çizgi roman dünyasında çok ünlü Dave McKean ve Neil Gaiman tarafından kaleme alınmıştır. İçerik kısmına gelecek olursak kitapta adı geçen siyah orkide olayın asıl kahramanıdır. Kitap fantastik ögelerle bizi başka bir evrene götürüyor. Şöyle ki kahramanımız olan siyah orkide (ona bu ismin verilmesinin bir sebebi var) kitabın başında gizli bir örgüt tarafından kaçırılıp kafasından vuruluyor. Fantastik bir evrende olduğu için ve üstelik o bir süper kahraman olduğu için kahramanımız yeniden doğuyor. Üstelik bir orkidenin çiçeğinin içinden!

Orkide Evi


Lucinda Riley’in kaleminden, Julia Forrester isimli ana kahramanın başına gelenleri okuduğumuz bir kitaptır. Ana kahramanımız Julia kocasını ve üç yaşındaki oğlunu kaybetmesinin ardından bir depresyona girer. Kendisini toparlayabilmek amacıyla çocukluğunu geçirdiği kasabaya dönen Julia, bir zamanlar sürekli orkide yetiştirilen Wharton Park Çiftliğine geri döner. Çocukluğunda en özel orkidelerin yetiştiği bu çiftliğin yeni sahibiyle, yeni başlangıca adım atmaya hazırlanan Julia öğrendiği bir aile sırrı sebebiyle mutlu olma fırsatını geride bırakarak yeniden kendini arayışa çıkmasına sebep olacaktır. Tüm bunların sonunda yolu orkidelerin anavatanı olan Tayland’a ulaşacak ve kendini geçmiş ile gelecek arasında sorularına cevap ararken bulacaktır.

Yabani Manolyalar


Ahmet Altan’ın 2017’de yayınlanan kitabı. Kitabı bir derleme, inceleme olarak kategorize etmek yanlış olmayacaktır. Farklı bölümlerden oluşan kitap, her bölümde insanın kendinden bir parça bulması için adeta özenle hazırlanmıştır. Zamanın farklı dilimlerinde açıp herhangi bir bölümünü okuyup yine aynı duyguları hissedeceğiniz konusunda bendeniz yazarınıza güvenebilirsiniz.

Mart Menekşesi


Sarah Jio’nun en bilinen romanlarından birisidir. Kitabın ana kahramanı Emily adında başarılı bir yazardır. Emily tanınan bir eşe ve zirvede bir kariyere sahiptir. Ancak bir gün hayatı tam anlamıyla tersine dönerek elindeki her şeyi kaybeder. Bunun sonucu olarak kendi içsel yolculuğu için, bir mart ayında Bainbridge Adası’na gider. Burada eline geçen 1943 tarihli bir günlük Emily’nin yapmak istediği yeni başlangıç için ona cesaret verir.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu