ManşetÖzel HaberPeyzaj

Lapta’da Yerel Bitkilerin İhtişamı

Özel Haber: Zerrin Yapıcıoğulları

Sanatçı, Grafik Tasarımcısı ve eğitimci Hikmet Uluçam, Lapta’daki evinin bahçesinde “8. Cyclamen+” sergisini açtı.

Lapta’da özenle yetiştirilmiş bahçelerdeki her boyutta ve çeşitteki kaktüsler, tavşankulakları, medoş laleleri ve arpacık çiçekleri ile adeta bir sanat eseri oluşturuyor. Kıbrıs’a ait endemik bitkilerin de yer aldığı bahçe ziyaretçileri tarafından büyük ilgi görüyor.

Bu yıl 8.’sini düzenlenen sergide Uluçam, arka arkaya kaybettiği ablası Sergüzan Tamsel ve abisi Hüseyin Uluçam’ın anısına açtığını söyledi.

Lapta’da bulunan bahçe, hem deniz hem de dağ manzarası sunmasıyla adanın her iki tarafından ziyaretçi akınına uğruyor. Bahçeye gelenler arasında, Kıbrıs’ta yaşayan yabancılar da bulunuyor. Uluçam Kıbrıs’ın güneyindeki kişilerin otobüsle gezi düzenleyerek bahçesini ziyarete geldiklerini söyledi.

Bahçeyi gezenler ziyaretçiler bol bol fotoğraf çekiyor. Uluçam ziyaretçilerine çiçekleri ve bahçesini tanıtarak bilgi veriyor. Uluçam’ın bahçesi, adanın doğal güzelliklerini bir arada sunması ve özenle yapılmış bir tasarıma sahip olmasıyla adeta bir sanat eseri haline geliyor.

Uluçam ile yaptığımız görüşmede “Kıbrıs’a özgü tüm bitkileri bahçeye taşımayı başardım. Ağaçların yanı sıra, çalılar ve azganlar da ekerek, adanın doğal bitki örtüsünü burada buluşturmayı hedefledim. Şu anda, adaya özgü ağaçların yüzde 95’ini burada bulmak mümkün. Özellikle nesli tehlike altında olan türleri bahçede yetiştirmeye, korumaya ve çoğaltmaya çalışıyorum. Bahçede yetiştirdiğim bitkileri, ziyaretçilere de tanıtmaktan mutluluk duyuyorum. Son dönemde, ‘Değirmenlik adaçayı’ olarak bilinen özel bir adaçayı türünü bahçede yetiştirmeyi başardım. Bu, benim için büyük bir başarı ve doğal mirasımızı korumak için verdiğim çabaların meyvesi oldu.” dedi.


Hikmet Uluçam, bahçesine gösterilen ilgiyi takdirle karşıladığını ancak yerel yöneticilerden ve siyasetçilerden aynı desteği göremediğini ifade ediyor. Ancak bu durum onun azimle çalışmaya devam etmesine engel olmadı. Uluçam, doğal mirasımızı korumak ve gelecek nesillere aktarmak adına çalışmalarına devam ediyor.

Uluçam’ın bahçesi, adanın doğal güzelliklerinin bir arada sunulduğu nadir alanlardan biri ve ziyaretçiler tarafından büyük beğeni topluyor. Hikmet Uluçam’ın çabaları, adanın doğal zenginliklerinin korunması ve geleceğe taşınması için örnek teşkil ediyor.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu