BeslenmeManşetSağlık

Magnezyum Mineralinin Faydaları

Bu yazımda üzerine 160.000 medikal referans ve binlerce araştırma olan çok önemli bir mineral olan magnezyum hakkında bilgi vereceğim. Yoğun bakım ünitesine yatan hastaların yüzde altmışında magnezyum eksikliği görülmüştür. Yani yoğun bakımdan kaçınmak isteyen herkes mutlaka vücudunda magnezyuma dikkat etmeli!

Magnezyumu peki nasıl kontrol edebiliriz diyorsanız, normal kan tahlili değerlerinden bu mümkün değil çünkü magnezyumun sadece yüzde biri kan da bulunur iken yüzde 99’u kas ve iskelet sisteminde bulunur. Yani hücre dışı magnezyum testleri ile değil hücre içi magnezyuma bakılması şarttır. Mineral eksikliği ne yazık ki bu dönemde epidemik haline gelmişti. Obezitenin artması ile vitamin ve mineral eksikliği daha çok ortaya çıkmıştır.

Günümüzde herkes o kadar macro nutrient ve kaloriye takmış durumda ki kimse günlük aldığı mikro nutrientler dediğimiz vitamin ve mineral eksikliğine bakmıyor. Ne yazık ki düşük kalorili bir diyet tüketseniz bile kilo almanız mümkün çünkü vücudun tüm co faktör işlemleri ve besinlerden elde edilen enerji yani ATP oluşması, kas fizyolojisi, enzimlerin oluşması ve enerji oluşumu DNA, RNA diziliminde bu ufak mikronutrientler büyük rol oynar. Bunların en başında magnezyum önemli rol oynamaktadır. Kilo kaybı için de bu mineral çok önemlidir.

Magnezyuma sakinleme minerali olarak bilinir. Alındığı zaman bilişsel fonksiyon daha iyi çalışır ve depresyon azalmaktadır. Magnezyum alındığı zaman daha kaliteli uyku uyuyabileceğiniz ve bundan dolaylı gün içinde daha dinç ve kendinizi daha aktif olarak bulabileceğiniz ortaya çıkmaktadır.

Günümüzde neden vücudumuz magnezyumdan eksik?

-İslenmiş gıdalar ne yazık ki vitamin ve minerallerden zengin değil. Bu besinler tam tersi şeker ve trans yağ içerdiklerinden magnezyum emilimini azaltırlar.

-Günümüzde toprakta magnezyum ve magnezyumu oluşturan bakteriler azaldığından topraktan çatala gelen besinlerde ne yazık ki magnezyum eksikliği görünmektedir.

-Çok fazla stress magnezyumun vücutta atılmasına sebep olur.

-Her gün veya her hafta fazla alınan alkol, şeker fazla kahve ve çay tüketimi

-Fosforik asit (kola, soda )gibi gıdalar magnezyum emilimini bozmaktalar.

-Sürekli antibiyotik kullanımı bağırsak florasını bozmakta ve minerallerin işlenmesi ve emilmesini engellemektedir.

-Sürekli alınan ve 6 haftadan uzun kullanılan mide koruyucular (asit üretimini düşüren ilaçlar)

-Alınan tansiyon ilaçları içlerinde idrar sokturucu diüretik var ise mutlaka mg almak lazım.

-Aşırı terleme ve spor yapmak mg eksikliği yaratır.

Günümüzde Kronik hastalık ile alakalı en önemli minerallerden biri magnezyum eksikliği gibi gözüküyor.

Magnezyum eksikliğinde vücudunuzda neler meydana gelebilir ona bir göz atalım;

– Kalp hastalığı, insulin direnci, gözde seğirme, kaslarda kramp ve kasların sıkışması, ınsomnia uyku bozukluğu, kabızlık, anksiyete, palpitasyon, kalp aritmisi, damarlarda kalsifikasyon (kalsiyum birikmesi), spazm ve anüste spazm, sese kadar duyarlılık, fibromiyaljiya, baş ağrısı ve migren, yüksek tansiyon, irritable bağırsak sendromu, menstural siklusta ağrı spazm, Pms (adet öncesi sendrom) belirtileri çoğalır.

Magnezyum vücudumuzda 600-700 kimyasal reaksiyonda yer alır. Burada ayrıca önemli olan aslında mineraller arasında denge oluşturmak önemlidir. Kalsiyum / magnezyum dengesi 3-4 olması önerilir.

-İlk olarak diyetimizle mg almaya çalışmalıyız fakat mutlaka gün içinde 200-400 mg magnezyum almanız faydalı olur.

Magnezyumu besin olarak en çok nerden sağlayabiliriz?

-Deniz yosunu (algea), bitter çikolata, yeşil yapraklı sebzeler, kinoa, karabuğday, baklagiller, badem, ceviz, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği

Önemli bir nokta Magnezyum takviyesi alıyorsanız mutlaka beraberinde B2,B6, selenyum, coenzim Q10, çinko, bakır ile alınır ise vücudumuzda daha iyi fonksiyon gösterir.

Hangi Mg formların biyo yararlılığı düşüktür?

-Mg karbonat ve oxalat bio yararlılığı en düşük ve emilmeyen versiyonları olarak bilinmektedir.

Sprey olarak mg chloride mevcut olup ryorgun bacak sendromuna iyi gelmektedir. Ayrıca satılan (Epsom salt) magnezyum tuzu magnezyum sülfat formu olarak satılmakta ve suya konulup ayak veya vücudunuzu içinde 20 dakika dinlendirmeniz vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olmaktadır.

Magnezyumu ölçmek için en iyi test nedir?

Mono nuclear kan hücresi mg testi altın standart olarak belirlenmektedir.

Ayrıca İdrarda toplanarak bakılan mg güvenilir sonuç vermekte çünkü idrarda az mg çıkıyor ise mg eksikliği mevcut demek çünkü vücut mg tutmaya çalışmaktadır fakat mg idrarda yüksek ise o zaman mg normal seviyelerde gözlemlenmektedir!

-İsrail’de sağlıkçılar tarafından yapılan çalışma sonucunda kan şekeri 87 üstüne çıktığı zaman her değer artışı ile kalp hastalığı riskinin korelasyon gösterdiği vurgulanmıştır. Magnezyum eksikliğimde damar içi çeperinde kalsiyum plaklarının birikmesi yani kalsifikasyon oluşup damar konstriksiyonu ve daralması meydana gelebilir böylelikle kalp hastalıkları ve tansiyon baş gösterir. Magnezyum kan şekerini dengeleme ve insülin direncini kırmaya önemli bir rolü olduğu bilinmektedir. Özellikle D vitamini ile beraber çalışan mg, D vitamin reseptörlere doğru bağlanmasında görev alır.

Hem diyet hem de doğru takviyeler ile bedeninizi destekleyerek sağlığınızı korumanız mümkün, sağlıklı olmak hem bedenen, mental ve ruhsal olarak tam bir iyilik halinde olmaktır. Bunların üçüne katkı sağlayan magnezyumu mutlaka kendi bedeninizde değerlendirin.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu