Ev DekorasyonManşet

Mekânlarda Kurumsal Kokulandırmanın Önemi

Antik çağlardan bu yana mimari yapılar ve mekânların tasarlanmasında koku unsurundan yararlanılmıştır.

Antik çağlardan bu yana mimari yapılar ve mekânların tasarlanmasında koku unsurundan yararlanılmıştır.

Odanın çeşitli bölümlerine serpilen otlar sayesinde ortamda mekân ile uyumlu bir koku oluşmuştur. Daha sonraki yıllarda mekâna otların serpilmesi uzun yıllar boyunca devam etmiştir. Koku ve mekân arasındaki o dönemdeki ilişkiye resmedilen tablolardan yola çıkılmıştır.

Hoş ve davetkâr kokan bir mekâna sahip olmak, orada yaşayan insanlar için faydalıdır. Tarçın, elma, vanilya veya meyan kökü gibi belirli kokular, mekânda yaşayan insanların daha huzurlu ve rahat hissetmesini sağlayabilir.

Koku seçiminizi mevsimlere ve dışarıdaki hava durumuna göre özelleştirebilirsiniz. Daha soğuk günler için daha sıcak sonbahar kokularını, yaz aylarında daha hafif ve iç açıcı kokuları kullanabilirsiniz.

Koku, sizin ve aile üyelerinizin her sabah sahip olabileceği enerjide rol oynar. Beyniniz hoş olmayan bir koku aldığında, enerji seviyenizi etkileyebilir ve sabahın erken saatlerinde kalkmanızı zorlaştırabilir. Ortam kokuları, enerji seviyenizi artırmanıza yardımcı olabilir ve güne başlamanız, egzersiz yapmanız ve evdeyken aktif kalmanız için size daha fazla motivasyon verebilir. Nane, biberiye, portakal, nane ve limon gibi kokuların enerji seviyelerini artırdığı bilinir.

Ortam kokulandırma, mekânların tasarımında ve atmosferinde yüzyıllar boyunca kullanılmıştır ve kullanılmaya da devam edecektir…

Kokular, bir mekânın yaşadığının en önemli göstergelerindendir. Mekânın hafızalarda kalıcı olmasını sağlayan, kişilerde hoş duygular uyandıran unsur da kokudur. Bir mekânda kullanılan koku, o mekânı tamamen farklı bir atmosferde gösterebilir. Bu nedenle, mekânın özüne ve ruhuna uygun kurumsal kokulandırma çalışmalarının uygulanması en doğrusu olacaktır.

Kokuların kullanımı her mekânda mümkündür. Hastaneden restoranlara, kliniklerden plazalara kadar birçok alanda kokulandırma sistemleri kullanılmaktadır. Kendine özgü kokuyu markaları ile eşleştirmek isteyen kuruluşlar, müşterileri üzerinde daha fazla etki alanına sahiptir. Kokunun kullanılmak istene ortama uygun bir şekilde kullanılması bu bakımından en önemli unsur olarak karşımıza çıkacaktır. Yapılan araştırmalara göre, nane kokusu kişilerdeki enerjiyi artırıp yorgunluğu azalttığı için spor salonlarında kullanılabilmektedir. Limon kokusunun sakinleştirici etkisinden yararlanarak klinikler içerisinde kullanılması da oldukça mantıklı olacaktır.1

Araştırmalara göre mekân ve kişiler arasındaki ilişki kokuların yansıtmış olduğu duygular ile alakalıdır. Ada çayı kokusunun uykusuzluk, panik atak ve anksiyete gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinirken reyhan kokusu konsantre edici ve kafa karışıklığının çözümlenmesinde yardımcıdır. Bu nedenle yoğun yoğunlaşma gerektiren okul gibi ortamlar kokuların kullanılması için önemli mekânlardır.

Mekânda soyut ögelerden yararlanırken kokunun öne çıkan bir öge olarak bulunması, mekân ve kişi arasındaki ilişkiyi güçlendirecektir. Aynı zamanda koku ve mekân ilişkisi birçok farklı açıdan şekillenebilmektedir. Mekânda bulunan kokuların, mobilyaların ve kokuyla atmosferin uyumu bireylerin mekânda geçirdiği zaman miktarı ve tanımını etkilemektedir.

Mekânda bulunan kokular aynı zamanda o mekânda bulunan kişiler hakkında bilgiler vermektedir. Kişilerin bu mekânda yaşadığı duygular ve hisler, farklı bir mekânda o kokunun hissedilmesi ile hatırlanabilmektedir.

Mekân ve koku ilişkisinde dikkat edilmesi gereken unsur, mekânda bulunan nem, kuraklık, hava akımı ve bitki örtüsüdür. Bu unsurlara göre mekân içerisinde bulunan koku da değişim göstermektedir. Aynı zamanda ortamda bulunan unsurlar, ışık ve kokunun bulunduğu konum da mekân ve koku arasındaki ilişkiyi etkilemektedir.

Kurumsal koku oluşturmada öncelikli olarak ihtiyaç belirlenir

Tüketimi arttırmak, rahatlama ve mutluluk etkisi oluşturmak ya da anımsatmayı arttırmak gibi ihtiyaçlar olabilir. Müşterilere karşı verilmek istenilen mesajdan yola çıkılarak işletmenin hedef kitlesine yönelik anketler düzenlenir. Ziyaretçilerin karakteristik özelliklerine göre verilen cevaplar toplanır ve koku uzmanları tarafından o işletme için özel koku oluşturma projesi hayata geçirilir.

Günümüzde artan rekabet koşulları içerisinde kurumsal koku yönetimi ve seçimi yapan işletmelerin pazarda farklılaştıklarını ve her daim rakiplerinden bir adım önde oldukları görülmektedir. Koku ile markalaşma, kokunun evrende yayılmasından çok daha fazlasıdır.

Kokular, his ve duygu durum halleri üzerindeki en önemli etkenlerdir

İnsanlar görmeden, duymadan yaşayabilirler ancak solumadan yaşayamazlar. Her kokunun ise beyinde oluşturduğu etki farklıdır. Mentol kokusu uyuyan bir kişiyi uyandırabilirken, vanilya kokusu sağladığı rahatlama ile aynı kişi üzerinde derin bir uykuya geçişi tetikleyebilir. Ancak daha da ilginci, kokunun hatırlatma üzerindeki etkisidir. Yaşamımız boyunca burnumuza gelen milyonlarca farklı kokuyu hatırlasak da hatırlamasak da beynimizde bir merkeze not ederiz ve asla unutmayız. Çocukluğumuzdan hatırladığımız bir an, tek bir koku ile en canlı haliyle gözümüzün önüne gelebilir.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu