ÇevreGündemKıbrısManşetÖzel HaberSporToplum

Mete Adanır, Kabri Başında Anılacak

Türkiye’de futbol oynadığı dönemde geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk futbolcu Mete Adanır, ölümünün 34’üncü yıl dönümünde yarın kabri başında anılacak.

Kıbrıslı Türklerin futboldaki gurur kaynağı, Türkiye liglerindeki temsilcisi Mete Adanır, yarın saat 10:00’da Lefkoşa’da kabri başında düzenlenecek törenle anılacak.

Mete Adanır Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre, anma yarın saat 10.00’da Lefkoşa Kabristanlığı’nda yapılacak.

Mete Adanır, Samsun’dan Malatya deplasmanına giderken, 20 Ocak 1989 tarihinde Havza yakınlarında Samsunspor kafilesini taşıyan otobüsün geçirdiği trafik kazasında 27 yaşında hayatını kaybetmişti.

Samsunspor’da başarılı 2 yıl geçiren Mete Adanır, Samsunsporluların gönlünü fethetmişti.

Gazetemizin yazarlarından Çağan Balcan’ın Mete Adanır ile ilgili geçtiğimiz yıllarda yazdığı yazısını sizler için tekrardan paylaşıyoruz.

Küçük Adanın Büyük Sporcusu “Mete Adanır”

Mete Adanır 14 Aralık 1961 yılında Limasol’da doğdu. Sporcu bir aileden gelen Mete Adanır sporla buluşması küçük yaşlarda başlar. Mete Adanır küçük yaşlarda atletizm ve futbol ile iç içe bir yaşam tarzı benimsemiştir. Atletizme 1972 yılında Atatürk koşularıyla başlayan Mete, Limasol’da yapılan yarışta birinci olur. 29 Mart 1973 yılında İlkokullar arası Ferdi Atletizm yarışlarında 50 metre de birinci olur. Yine bu kez 7 Nisan 1973 yılında Gazimağusa’da yapılan İlkokullar arası Ferdi Atletizm yarışlarında 50 metre de (7,4 sn) ile birinci gelir. Mete Adanır, lise hayatına geldiğinde futbol ve atletizmi bir ara da devam ettirir.

Futbola Doğan Türk Birliğinde başlayan henüz yeni lisansıyla oluşuyla birlikte direkt olarak A Takım da oynamaya başlar. Doğan Türk Birliğinin ilk kupa şampiyonluğunu yaşadığı Akdoğan Stadında Yenicami – Doğan Kıbrıs Kupası Final maçında 3 golü kendisi kaydederek gerçekleştirmiştir. Yine aynı yıl öğrenimini gördüğü Lefkoşa Türk Lisesi futbol takımı ile Kıbrıs ve Türkiye şampiyonu olur. Aynı yıllarda atletizme devam eden Mete Adanır, Kıbrıs’ta 100 – 200 metreler de büyük başarılar elde eder. Mete Adanır 1979 yılında öğrenimi için Londra’ya gider futbola burada da devam eder. Orient takımının junior kadrosuna seçilen Adanır, 6 ay kadar bu takımda futbol oynar ve ardından ‘’Reserve’’ yedekler kadrosuna yükselir. 1980 yazında Orient ile 2 yıllık profesyonellik anlaşması yaparak kabiliyetini İngilterede’de kanıtlar.

İngiltere Futbol Federasyonu, Mete için Rum tarafından temiz kâğıdı istemesi üzerine Rum tarafının bizde böyle bir futbolcu yok tanınmayan Kıbrıs Türk tarafının futbolcusu demesi üzerine profesyonellik anlaşması iptal edilir. 1980 yılında 1.İslam Oyunlarında KTFD A Milli Futbol Takımı ile İzmir’deki karşılaşmalarda çok başarılı maçlar çıkaran ve İzmir’in Altay takımının dikkatini çeken Mete, 1981 yılında Altay ile 2 yıllık anlaşma sağlar başarılı sezon geçirir. Mete Altay’la 2 yıl daha sözleşmesini uzatır golcülüğü ile ün salan Mete 1985 yılında Konyaspor’a transfer olur. Konyaspor 2. Küme Şampiyonluğuna oynayan Konyaspor’da en başarılı futbolunu oynar. 1985-1986 Türkiye 2.Ligin’de 25 gol atarak gol kralı olur.

u başarısıyla aynı yıl Konya’da ‘’Yılın Sporcusu’’ seçilir. 1987 yılında Tanju Çolak’ın Galatasaray’a transfer olmasıyla gol yollarında sıkıntı çeken Samsunspor Mete’nin başarısını fark etmiş ve antrenör Metroviçin’de önemli girişimleriyle çok iyi bir transfer gerçekleştirmiştir. Samsunspor’da 2 yıl futbol oynayan Mete özellikle 1987 yılında Galatasaray’a attığı gol onu sadece Samsun’da değil tüm Türkiye’de bir anda flaş isimler arasına girmişti. 1989-90 sezonu için Beşiktaş ve Galatasaray ile transfer görüşmeleri yapan belki de iki takımdan birine transfer olan Mete, 20 Ocak 1989 Havza yakınlarında kafileyi taşıyan otobüsün geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeder.

Seni asla unutmayacağız unutturmayacağı KÜÇÜK ADANIN BÜYÜK SPORCUSU!

Benzer Haberler

Başa dön tuşu