ManşetÖzel Haber

Mio Dub “Andım Çağdan”

Haber: Zerrin Yapıcıoğulları

20 yıllık DJ’lik kariyeriyle tanıdığımız Andım Çağdan’ın yeni kariyeri ve Kıbrıs eğlence hayatı ile ilgili bir röportaj gerçekleştirdik.

1- Öncelikle bizlere kendinizden bahsedebilir misiniz?

İsmim Andım Çağdan, 1982 Lefkoşa doğumluyum. Eşimle birlikte Girne’de kalıyorum. Karaoğlanoğlu bölgesinde küçük bir market işletiyorum. Ayrıca Karaoğlanoğlu Spor Kulübü’nde kaleci antrenörlüğü yapıyorum. Müziği hobi olarak değil de, iş olarak yaptığım için seyahat, futbol ve film izlemek hobilerim arasında diyebilirim.

2- Dj’lik kariyerinize nasıl başladınız? Hangi işletmelerle çalışmalarınız mevcuttur?

Çok küçük yaşlarda gitmeye başladığım eğlence mekânlarında herkes eğlenirken ben hep DJ kabinini imrenerek izlerdim ve bürgün bende bu işi yapacağım ve hatta en iyisi olacağım diye kendime bir hedef koyarak 1999 yılında adanın o zamanlar ki deyimi ile disko şimdilerde club diye adlandırılan efsanesi Mara Monte Disco’da başladım. Ardından Cafe 34, Ice Club, Tango to Buddha başta olmak üzere ve birçok mekânda sahne aldım. Bunun dışında yurtdışında 2005 yılında bodrum Fink Club ve 2016 yılında Çeşme Before Sunset’de yaz sezonları geçirdim.

3- Müzik tarzınızdan bizlere bahsedebilir misiniz?

Bu işe baslarken o zamanlar House müzik dediğimiz aslında birçok türü olan kısacası elektronik müzik diye kısalttığımız tarzlar dinleyerek ve çalarak başladım. Fakat adamızda çok fazla talebi olmadığı için, içinde birçok turu barındıran Commercial (Bakkal) diye adlandırdığımız tarz ile büyük mekânlarda yer bulabileceğimi fark ettim ve bu yönde kendimi geliştirmeye başladım.

4- Geçmiş yıllar ve günümüzle ilgili kıyaslama yapabilir misiniz? Kıbrıs eğlence hayatı hakkında düşünceleriniz nelerdir?

90’larin sonunu yakalamış ve günümüze kadar çalmış biri olarak aslında kısaca söyleyebileceğim tek şey, eskiden müzik ön plandaydı, şimdilerde ise eğlencenin şov ve görsel kısmı öne çıktı. Adada yaşayan insan çeşitliliğine bir de farklı ülkelerden gelen turistler eklenince büyük mekânların ister istemez genel bir kesime hitap etmek adına yönlendiği Commercial diye adlandırdığımız müzik tarzı ile eğlence sundukları, son zamanlarda görsel şovların da ön plana çıktığı bir eğlence yapısına sahibiz. Nüfusumuzun azlığı sebebi ile belli bir tarz dinleyen insanlar için ise aslında esas sektörün zorluklarını çeken ama prensiplerinden vazgeçmeyen küçük mekânlar mevcut. Son zamanlarda ne dinlemek istediğini bilen insanların çoğalması sebebi ile bu tarz yerlere hem ilgi çoğaldı hem de çok kaliteli işler çıkmaya başladı. Aslında bana göre geç de olsa doğru yolda ilerlemeye başladık çünkü belli bir tarz çalan yerler Avrupa’daki örnekleri gibi her zaman gerçek eğlenceyi sunmuş mekânlardır. Umarım ülkemizde de zamanla bu kültür daha da gelişecek ve daha da iyi yerlerde olacağız.

5- Geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabınızdan yaptığınız açıklama ile ilgili bahsedebilir misiniz? Mio Dub projenizden de biraz bahsedebilir misiniz?

Bana göre insanlar hayatlarında kendine bir yol haritası çizmelidir. Bu ister özel hayat, ister iş hayatı olsun. Benim de bu ise baslarken DJ Andım için çizdiğim bir yol vardı. Bu yolda yürürken her zaman işime, çalışma arkadaşlarıma, işletmelere ve beni gelip dinleyenlere çok saygı duydum ve her zaman en iyisini vermeye çalıştım. 20 yıl boyunca da hep böyle oldu. Yukarda bahsettiğim gibi aslında bu ise baslarken hayallerimde elektronik müzik olsa da DJ Andım’ı şartların da getirdiği sebeplerden dolayı Commercial Dj’i olarak bir noktaya getirdim. Bana göre bir DJ eğlenirse eğlendirebilir fakat son zamanlarda ne yazık ki benim için eğlenceden çok maddi kazanç elde etme aracına dönüşen bu durum beni rahatsız etmeye başladı. Bu sebepten dolayı DJ Andım ile kariyerimin sonuna geldiğimi düşündüm ve bu kararı aldım. Mio Dub’a gelirsek aslında son 4-5 yıldır başlamayı düşündüğüm ama bir türlü fırsat bulamadığım bir proje. DJ’liğe başlarken sevdiğim ve benimsediğim elektronik müziğe dönüş projesi de diyebiliriz. Çevremdeki bazıları için başka bir isimle yeni bir kariyer çizmek zor gözükse de ben 20 yılı Commercial çalan DJ Andım değil de yeni bir isim olan Mio Dub ile elektronik müziğe başlamayı seçtim. Aslında dezavantajları olsa bile ben 20 yıldır her ne kadar da Commercial müzik çalmışsam da her zaman elektronik müzik dinledim, birçok festivale gittim ve 2016 yılında Çeşme Before Sunset’de elektronik müzik çaldım. Bu sebepler ve geçtiğimiz 20 yılın DJ’lik tecrübesiyle kısa zamanda Mio Dub ile elektronik müzikte de beklediğim ve planladığım noktaya geleceğime inanıyorum.

6- Son olarak bizlere söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?

Öncelikle Girneli Gazetesi’ne beni ağırladığınız için çok teşekkür ederim. Ülkemizin ve tüm dünyanın yasam şeklini değiştiren, dolayısı ile eğlence sektörümüze de büyük darbe vuran bu salgının bir an önce bitmesini temenni eder, herkesin son dönemlerinde olduğumuz bu salgında kurallara daha sıkı uymasını dilerim.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu