ManşetTurizm

Online Satış Kanallarının Önemi

Günlük hayatımızda elimizden düşmeyen telefonlarımız artık bir görüşme gereci olmanın çok ötesinde. Adeta iyi donanımlı bir bilgisayarda yapılabilen birçok şey artık avuçlarımız içerisinde diyebiliriz.

Günlük hayatımızda elimizden düşmeyen telefonlarımız artık bir görüşme gereci olmanın çok ötesinde. Adeta iyi donanımlı bir bilgisayarda yapılabilen birçok şey artık avuçlarımız içerisinde diyebiliriz.

Özellikle covid dönemi sonrası artan dijitalleşme ile birlikte, gencinden yaşlısına en ufak bir ürünü satın almayı aklına koyan birinin ilk araştırma yapmaya başladığı cihaz cep telefonu oluyor. Kolay ve kullanışlı aplikasyonlarında yardımı ile bu tip cihazlara yabancı biri bile kolaylıkla almak istediği ürünün siparişini verip, ödemesini yapabilecek duruma geldi. Kullanım alanları hızla genişleyen bu cihazların seyahat ve konaklama sektörünüde içine alması kaçınılmaz bir durumdu.

Başta seyahat, sonrasında konaklama ürünlerinin listelenmeye başladığı ‘mobile friendly’ yani mobil uyumlu sitelerinde yapımı ile birlikte globalde seyahat eden veya konaklama ürünü arayan birçok gezgin rezervasyon oluşturma işlemini bu cihazlar üzerinden kolaylıkla yapmaya başladı. İnanılmaz bir hızda gelişen bu alanın öncüsü tabiki booking.com. Öncü olmanında avantajı ve kullanıcılarına sunduğu garantili hizmet sayesinde dünya çapında ciddi kullanıcı kitlesine ulaşan bu platform ülkemiz turizmcisi içinde ciddi bir tanıtım aracı. Doğru ve verimli kullanımı ile birlikte herhangi bir konaklama işletmesinin ciddi gelirler elde etmesi neredeyse kesindir. Tabi bu ölçekte bir firma olmasının yanında Avrupa kökenli bir firma olmasıda eklendiğinde konu Kuzey Kıbrıs olduğunda direkt olarak spot ışıklarını maalesef üzerine çekmesine sebep oluyor.

Ulaşım, enflasyon ve maaliyet problemleri ile uğraşan Kuzey Kıbrıs konaklama servis sağlayıcıları, yaşadığı bütün problemlere ek Güney Kıbrıs’ın da baskısı ile booking.com da Kuzey Kıbrıs hakkında üzücü bir yazı ile karşılaştı. Öncesinde de tesislerimiz bir süreliğine platformda listelenememişti maalesef. Bu gibi politik baskılara reaksiyon vermek zorunda kalan bu platform, mevcudiyetinde yarattığı konfor sebebi ile konaklama hizmeti veren bütün işletmecilerde maalesef alternatif rezervasyon kanalı körlüğü yaratmış durumda.

Daha önce yokluğu ile sınandığımız sonrasında Türkiye’ye vergi vermeme ısrarı ile test edildiğimizi unutmamız gerekir. On yıldan fazladır, çalıştığım tesislerde online satış kanallarını yöneten biri olarak, halen daha bütün yaşanmışlıklara da rağmen küçüğünden büyüğüne bir çok tesisin alternatif online kanal ekleme de çok zayıf kaldığını gözlemliyorum. Aktif olarak Kuzey Kıbrıs’ta hizmet veren veya sıklıkla adaya gidip gelen kanal yönetim sistem sağlayıcıları sayesinde booking.com a alternatif olan yeni kanallara bağlanmak mümkün. Hatta bu yeni kanallar sayesinde booking.com un dahil ulaşamadığı alanlara girmekte mümkün. Yeterki istensin…

Ulaşım handikapı ile 1-0 yenik başladığımız maçta artık açık pozisyonlar vermememiz gerekiyor. Dört bir yanımız bu kadar haraketli iken herşeye hazırlıklı olmamız ve sürekli yeniyi – güncel olanı takip etmemiz gerekiyor…

Benzer Haberler

Başa dön tuşu