ÇevreGenelGündemKıbrısManşetSağlıkToplum

Otizm ve Tatil

Merhabalar! Bu yazımda sizinle otizm ve tatil konusunu paylaşmak istedim.

Öncelikle Otizm’in ne olduğunu size severek takip ettiğim Tohum Otizm Vakfı’nın açıklaması ile aktarmak istiyorum.

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro gelişimsel farklılıktır. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu metinde otizm spektrum bozukluğu için kullanım kolaylığı nedeniyle zaman zaman otizm terimi kullanılmıştır.

Peki, neden otizm ve tatil konusu bir arada?

Tatil tüm bireyler için heyecan verici bir aktivite olsa da bazen otizm spekturum bozukluğu olan bireylerde bu geçerli olamayabiliyor.

Çoğu otizmli birey için evden uzakta olmak ve belirli bir rutinin dışına çıkmak kaygı yaratabiliyor. Fakat iyi bir düzenleme ve plan ile hiçbir şey imkânsız değil.

-Görsel destekli ve sıralı bir program oluşturun
Çocuğunuza adım adı: evden çıkmadan önce ne gibi hazırlıklar yapacağınızı, hangi taşıt ile ne kadar sürede tatil yerinize gideceğinizi, tatilinizin kaç gün süreceğini, hava şartlarının neler olacağını ve tatilde neler yapılacağını planlayıp görsel bir şekilde hazırlayıp, sıralamaya koyup anlatın.

-Programınıza sadık olun
Hazırladığınız programın dışına çıkmamaya özen gösterin. Yemek, aktivite ve uyku saatlerinize sadık olun ve aktardığınız programı uygulamaya çalışın.

-Tatil yerini önceden tanıtın
Tatile çıkmadan önce çocuğunuza hem tatil hakkında bir bilgilendirme yapın hem de gideceğinizin tatil yerinin ortamını görsellerle tanıtın. Özellikle eğer gideceğiniz yer kalabalıksa çocuğunuzu buna daha önceden hazırlamak o ortama girdiğinde daha az kaygı yaşamasını sağlayacaktır.

-Seçenek sunun
Tatile gittiğinizde aktiviteler, yemek menüleri ve ortamlar hakkında seçenekler yaratın. Çocuğunuzun seçenek yapması bulunduğu ortamda kendini daha güvenli ve rahat hissetmesini sağlayacaktır.

-Saygılı ve anlayışlı olun
Çocuğunuzun yaşadığı duygu durumlarına, gerginliklerine ve kaygılarına karşı saygılı ve anlayışlı olun. Bu sayede anlaşıldığını hissedip rahatlayacaktır. Gittiğiniz yerde kendine ait rahatlamasına yardımcı bir ortam yarattığınızdan ve yeterli süreyi sunduğunuzdan emin olun.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu