ÇevreGezginGündemKıbrısManşetÖzel HaberToplum

Öyle Bir Ülke İşte!

Tam bir özgürlükler ülkesi. Sıkı denetim, vatandaşın zihnine yapılması gerekenler olarak yerleştirilmiş, insanlarını devlete karşı görevlerini eksiksiz yapmaya mecbur bırakmış ama insanlardan aldığı vergileri de doğrudan insanlara yönelik yatırıma çevirmiş bir ülke.

Kazan kazan ilkesinin en güzel uygulandığı ülkelerden birisi. Gerek şehirlerin mimarisi, gerek yolları, gerek tarımı, gerek turizmi, gerek o kadar yağmurda bile kullandıkları güneş ve diğer alternatif enerjileri, gerek insan hakları, gerek sosyal adalet, gerek sistem… Gerekleri yazmakla bitmeyen bir ülke. Vergiyi çatır çatır alıyorlar ama okul, yol, su, elektrik olarak da geri döndürüyorlar. Tam örnek alınacak bir ülke, tam örnek alınacak beledi hizmetler. İnsanoğlunun bulunduğu her yerde pislik, olaylar, sorunlar bitmese de devletin ne kadar ciddi çalıştığını ve ne kadar vatandaşına değer verdiğini anlayabileceğiniz bir ülke.

Tren, tramvay, otobüs ve bisiklet. Trafiğin rahat akışının en büyük nedenleri. Trafik sıkışıklığı yok, korna yok, herkesin yolda birbirine saygısı var. Özlediğimiz bir sistem. Bizde olmayan ama yapabileceğimiz bir sistem. Yeter ki niyetimiz olsun,  yeter ki isteyelim. Uyuşturucunun serbest olmasına rağmen hapishanelerini başka ülkelere kiralayan, suç oranı çok düşük bir ülke. Evet, yanlış okumadınız sanki hotelmiş gibi hapishanelerini başka ülkelere kiralıyorlar.

Özel sektör çalışanına 13 maaş ödüyor. Çalışan normalde 8 saat çalışıyor ama çok yorulduysa erken bırakabiliyor. Patronu laf söylemiyor, 8 saatten sonra da arayıp rahatsız etmiyor. Senede bir tatile gidecek olan çalışana tatil parasını yıl içerisinde patronu biriktiriyor ve tatile giderken veriyor. Çalışan o parayı tatil dışında başka bir şeyde harcayamıyor. Düşünsenize tatile gitmek zorunda olduğunuz ve ben tatil parasını nereden bulacağım diye düşünmediğiniz bir memleket.

Asgari ücret 1600 Euro. Çalışan kendi sigortasını kendi yaparsa yani kendi kendini şirket ilan ederse daha çok para alıyor. Yaşa göre farklı ücretler uygulanıyor bir de işe göre farklı ücretler uygulanıyor. İyice incelenmesi gereken farklı bir çalışma sistemleri var, gelen giden çalışma bakanlarına öneririm. Bölgelerdeki insan kayıt ve kontrolü belediyelere verilmiş. Her yaşayan BSN numarası diye bir numara almak ve belediyeye adres kaydı bildirmek zorunda. Muhtardan ikametgâh falan istemiyor. BSN numaranız olmazsa adım atamıyorsunuz. Bu da ülkenin sizi kontrolünü kolaylaştırıyor. Bu konu da İçişleri bakanlığımızı ilgilendiriyor.

Maske takmak her hafta PCR yapmak gibi bir zorunluluğunuz yok. Hasta olursanız sağlık sigortanız karşılar ve tedavi olursunuz. Ölürseniz siz bilirsiniz, korunsaydınız. Seyahat için PCR yapma zorunluluğunuz varsa 65-100 Euro arası. Özgürlük mü? Alın size özgürlük. Buradan da Sağlık bakanlığımıza selam olsun.

Covid dolayısıyla işleriniz kötüye mi gitti? Ödediğiniz vergi oranında devletten katkı alabiliyorsunuz. Çok açıkgözsünüz ve devletten vergi mi kaçırıyorsunuz, o zaman bakın başınızın çaresine. Ekonominin de Ekonomi Bakanlığımıza selamı var.

Eğitim zaten apayrı bir sistem, dünyanın en iyilerinden birisi, örnek alınabilecek sistemler arasında Eğitim Bakanlığımızın ellerinden öper.

Turizm, adamlar turisti çekebilmek için ne gerekiyorsa yapıyorlar. Otu bile denetimli serbest bırakmışlar, içip aylak aylak dolaşmak mı istiyorsun? İç ama birine zarar verirsen yakarım çıranı diyor. Kanallar her yerde, nehirlerden kanallar çıkmışlar teknelerle turist gezdiriyorlar. Hatta yüzen otobüs yapmışlar yoldan nehre iniyor yüzüp karşı yola geçiyor içerisindeki insanlarla. Ah turizm ah..

Tarım desen dünya lideri, memleketin kendisi Konya ovası kadar ama tarımda dünya birincisi. Bu kadar su, böyle bir düzen olursa birinci olmamak mümkün değil. Nere baksanız saray gibi görünüyor, nere baksanız tarih kokuyor, enteresan bir mimari.

Yollar yollar yollar, muhteşem yollar, bisiklet yolları, yaya yolları, organize toplu taşımacılık, tren yolları, tramvaylar, hatta doğa hayvanlarına özel hayvan yolları. Yok, öyle hayvanların yola atılması. Otoyolların kenarlarında nerden baksan 4 metre yüksekliğinde duvarlar. Ulaştırma mı görmek istiyorsunuz? Bir tur atıp gelin derim. Öğrenciye indirim, hatta mezun olma şartı ile bedava ulaşım. Diplomanı alırsan devlete borcun yok, almazsan bayılırsın parayı gidersin memleketine.

Çöp arabaları son sistem, çöp bidonlarının küçük bir kısmı yeryüzünde gerisi yer altında. Fırçalı vakumlu araba mı istersin, fırçasız vakumlu araba mı istersin, parkelerden otları söküp vakumlayan araba mı istersin hepsi var. Onun dışında sokakları temizleyen işçiler de var. Devletin çalışmasını her aşamada hissediyorsun. Ortalıkta polis göremezsin ama bir olay anında ot gibi bitiveriyorlar olay yerine. Her yerde mobeseler var hata yapanın pek fazla kurtulma şansı yok.

Okyanusu doldurup doldurup yeni bölgeler yaratıyorlar. Hani bizde denize dokunmak doğa katliamı ya onlarda değil. Az ve öz yapıyorlar ve sistemli yapıyorlar. Yaptıkları iş gözü rahatsız edecek cinsten değil. Bir haftada gördüklerimle öyle bir ülke işte Hollanda! Kalın sağlıcakla.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu