ÇevreGündemKıbrısManşetÖzel HaberToplum

Pandemi İle Geçen Bir Yılın Sonunda KKTC‘de Eğitimin Değerlendirilmesi

Öğrencilerin sosyal , duygusal ve akademik  kayıplarını düşünmeden yapılan politikaların ve rehberliğin etkisi , toplum üzerinde gerekli güveni sağlayamamıştır.

Eğitimle ile ilgili yapılan açıklamalar söylenenlerin tekrarından öte gitmemiştir. Kıbrıs halkı eğitimde reform şansını kaybetmiştir. Eğitim Fakülteleri pandemi ile kapsamlı bir rapor bile hazırlayamamıştır.

İnsanı insan yapma sanatı olan eğitimde politika üretenler insanı unutmuşlardır.

Neler yapılmadı?

  • Kapsamlı bir güvenli okul raporu hazırlanamamıştır.(Taşımacılık – Okul – Sınıf) Tüm paydaşlarla iletişime geçip hazırlanabilirdi(Taşımacılık yapan birliklerle, Gıda, Peyzaj ,Trafik ve İnşaat mühendisleri ile , Mimarlarla , Polisle , Tıp doktorları ile , Ebeveynlerle , Eğitim Fakülteleri ile temaslar kurulabilirdi). Çocukların bedensel , zihinsel , duygusal ve sosyal güvenliği için çalışmalar yapılabilirdi(Üniversitelerde nitelikli kadrolardan faydalanabilirdi)
  • Ebeveyn eğitimi dikkate alınmadı . Ebeveynlerin eğitimde itici güç olduğunu unutup , ebeveynlerin ihtiyaçları, eğitimleri önemsenmedi.
  • Öğrenme kayıpları hiç önemsenmedi. Gelişmiş ülkeler ,geçtiğimiz yazın her gününü planlayarak kayıplarını gidermeye çalıştılar .Bizde eğitim poltitikası ile uğraşanlar üç maymunu oynamıştır.Öğrenme kayıpları için bütçe bile ayrılmadı.
  • Öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimleri için çalışmalar yapılmadı. Nasıl olsa geçmiş geçmişte kaldı diye hiç bir şey olmamış gibi okulları açıyoruz.
  • Müfredat yeniden yapılandırılmadı. Müfredatın yoğunluğunu uygulayan öğretmenler biliyor. Dijital ortama uygulama çalışmaları yapılmadı. Avrupa’da olduğu gibi çekirdek müfredat uygulayıp okulların müfredatı zenginleştirme şansına sahip olabilirdi.
  • Eğitimin yeniden yapılandırılması yapılabilirdi. Okul standartları , ölçme – değerlendirme , okul bütçesi gibi çalışmalar yapılabilirdi.
  • Rehberlik sistemi güçlendirilebilirdi. Özverili çalışan rehber öğretmenlerimiz olmasa daha da kötü olabilirdi. İlkokullara rehber öğretmen yerleştirilebilirdi. Okullara sağlık görevlisi görevlendirilebilirdi.32 farklı ülkeden öğrencimiz var. Anadili Türkçe olan öğrencilere gerekli yardımı bile yapılamazken yabancı öğrenciler unutulmuştur.
  • Denetim ve değerlendirme yapılamadı. Öğretmenlere öz – değerlendirme , okul öz denetim çalışmaları yapılabilirdi. Denetim kadromuzun sayısı çok az güçlendirilebilirdi.
  • Okullarda sağlık tarama takvimlendirilmesi yapılabilirdi. CDC nin raporu doğrultusunda bu adada bir tarama planlaması yapılabilirdi.

. Topluma Aktarım Düzeyine Göre K-12 Okulları için Tarama Testi Önerileri

1 Son 7 gün içinde 100.000 kişi başına toplam yeni vaka (düşük, 0-9; orta 10-49; önemli, 50-99, yüksek, ≥100) olarak tanımlanan topluluk bulaşma düzeyleri ve son 7’deki pozitif testlerin yüzdesi gün (düşük, <%5; orta, %5-7,9; önemli, %8-9,9; yüksek, ≥%10.)

2 Düşük riskli sporlara örnek olarak dalış ve golf verilebilir; orta riskli spor örnekleri beysbol ve kros; yüksek riskli spor örnekleri futbol ve güreştir.

3 Yüksek riskli ders dışı etkinlikler, özellikle içeride yapıldığında şarkı söyleme, bağırma, bando veya egzersiz gibi etkinlikler gibi ekshalasyonun arttığı etkinliklerdir. Kaynak ; (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/k-12-guidance.html#screening-testing (erişim tarihi 27.08 .2021)

  • Havalandırma çalışması yapılabilirdi; Havayı temizlemek , iyileştirmek , havadaki virüs parçacıklarının sayısı azaltmak covid-19 ile mücadelenin en önemli ayaklarından biridir. Bir öğrencinin sınıfta 36 m3 temiz havaya ihtiyaç var. Sınıfların havalandırılması , okulda havalandırması, taşımacılıktaki havalandırma şartları belli bir standart oluşturup okullara , taşımacılığa ve halka dağıtılabilirdi. Kontrol bölümünde  ise her bir paydaşın sorumluluğu nelerdir belirtilebilirdi.(CDC nin çalışmalarından yada  Amerikan Isıtma , Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Derneği (ASHRAE) okulları ve üniversiteler kılavuzundan faydalanabilirdi)
  • Öğrencide Covid -19 belirtisi varsa , ne yapılması gerektiği konusunda güvenli bir açıklama yapılmadı. 

    Aşağıda CDC sinin öğrenci Covid-19 a yakalanırsa ne yapılması gereken çalışmalar açıklanmaktadır.

  • Öğrenciler COVID-19 ile uyumlu bulaşıcı hastalık belirtileri gösteriyor.
  • Öğretmen veya personel, öğrenciyi/öğrencileri sınıf, grup veya okul içindeki alandan uzaklaştırır. COVID-19 POC uyarın. Okulda maske zorunluluğu yoksa en kısa sürede öğrenciye maske temin edilmelidir.
  • COVID-19 POC , öğrenciyi/öğrencileri izolasyon odasına/alanına götürür ve öğrencilerin uygun şekilde denetlenmesini ve maskelenmesini sağlar. Ebeveyn, vasi veya bakıcı aranır. Öğrenci(ler)in ya eve gitmesi ya da acil tıbbi yardım alması için düzenlemeler yapılır 3 . Not: Aynı izolasyon odasına/alanına birden fazla hasta öğrencinin yerleştirilmesi gerekiyorsa, maske kullanımını sağlayın ve gözetim altındayken en az 6 fit uzakta durun.
  • Öğrenci(ler)i veli, vasi veya bakıcı alır. Ebeveyn, vasi veya bakıcı, değerlendirme ve olası COVID-19 testi için sağlık hizmeti sağlayıcısıyla iletişim kurar. Not : Bir okulun rutin bir tarama testi programı yoksa, yerinde hızlı test yapma yeteneği COVID-19 tanısını kolaylaştırabilir ve yakın temas ve izolasyonun karantinaya alınması ihtiyacını bildirebilir.
  • Hasta öğrenci(ler)in işgal ettiği alanları temizleyin ve dezenfekte edin. Alan(lar)ı havalandırın, temizlemeden önce virüs parçacıklarının yerleşmesini sağlamak için mümkün olduğunca uzun süre bekleyin (en az birkaç saat) ve enfeksiyon riskini azaltmak için kişisel koruyucu ekipman (temizlik ve dezenfeksiyon ürünleri için gereken her türlü koruma dahil) kullanın.

Öğrenci negatif COVID-19 test sonucu:

  • Öğrenciler mevcut okul hastalığı yönetimi politikalarını izleyerek okula geri dönerler.

Öğrenci pozitif COVID-19 test sonucu:

  • Öğrenci(ler)de COVID-19 tespit edildi ve evde izolasyona başlandı.
  • COVID-19 POC , hasta öğrencinin/öğrencilerin yakın temaslılarının bir listesini başlatır ve personeli, ebeveynleri, velileri veya bakıcıları olası maruziyet konusunda yakın temaslılar hakkında bilgilendirir 5 .
  • COVID-19 kurulu, hasta öğrenciyle/öğrencilerle temas halinde olan öğrenci(ler)in personel, ebeveynler, veliler veya bakıcıları ile yayılmayı değerlendirmek ve destek takibini desteklemek için yerel sağlık yetkilileriyle birlikte çalışır. 6
  • Ebeveynler, veliler veya yakın temasların bakıcıların değerlendirilmesi ve olası COVID-19 test için ‘sağlık kuruluşu (yerel sağlık departmanı ihtiyaçlarına göre karantina) çocuklarının ev tutmak ve öğrenci (s) ile başvurmaları önerilir 7 .
  • Hasta öğrenci(ler)in ev halkı ve öğrenciyle yakın temasta olan personele yerel sağlık departmanı gereksinimlerine göre karantinaya almaları tavsiye edilir 7 .
  • Hasta öğrenci(ler) aşağıdaki koşullar sağlandığında okula dönebilir ve izolasyonu sonlandırabilir:
    • Semptomların başlangıcından 10 gün sonra VE
    • Ateş düşürücü ilaç olmadan 24 saat ateşsiz, VE
    • Belirtiler düzeldi.
  • Dipnotlar
  • Not:COVID-19 POC = belirlenen temas noktası (COVID-19 endişelerine yanıt vermekten sorumlu bir personel, örneğin müdür)
  • Senaryo, COVID-19’a neden olan virüs olan SARS-COV-2’nin toplulukta bulaştığı coğrafi bölgeye dayalıdır.
  • Çocuklarda COVID-19’un en yaygın semptomları arasında ateş veya titreme, öksürük, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, yeni tat veya koku kaybı, nefes darlığı veya nefes almada zorluk, ishal veya kusma, karın ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı, kas veya vücut ağrıları ve iştahsızlık veya yetersiz beslenme (özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde).
  • Evrensel bir maske gereksinimi olmayan okullarda, okuldan alınmayı veya okuldan ayrılmayı beklerken üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarının başlangıcını yaşıyorlarsa, öğrenciler, öğretmenler ve personel tarafından maskelenmesi gerekebilir.
  • Bilinen yakın temas yok.
  • Yakın temas, temasın maskeli olup olmamasına bakılmaksızın, hastalık başlangıcından önceki 2 gün içinde toplam 15 dakika veya daha uzun süre 6 fit yakınında bulunan kişi olarak tanımlanır. K-12 kapalı sınıfındaki öğrencilerin hariç tutulmasına ilişkin tanımdaki istisnaya bakın: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/php/contact-tracing/contact-tracing-plan/appendix.html# İletişim
  • Gizlilikle ilgili yürürlükteki yasaların izin verdiği ölçüde.
  • CDC kılavuzu, aşıları tam olan ve COVID-19 semptomları olmayan kişilerin karantinaya alınmasına gerek olmadığını, ancak COVID-19’lu birine maruz kaldıktan sonra test yaptırmaları gerektiğini sağlar. Kaynak : https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/student-becomes-sick-diagnosis-flowchart.html#footnote1

Benzer Haberler

Başa dön tuşu