ÇevreGündemKıbrısManşetSeçim 2022SiyasetToplum

Paşa: Federasyon Zemininden Kaçmamalıyız!

Özel Haber - Zerrin Yapıcıoğulları

Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekili adayı Cenk Paşa, 23 Ocak Erken Genel Seçimlerinde Lefkoşa’dan aday oldu. Paşa, bir baba olarak önce çocuğuna sonra yakın çevresine yaşanacak bir gelecek bırakmak için bu yola çıktığını söyledi.

Paşa, ilkesel olarak siyasete bakış̧ açısının Konfüçyüs’ün şu sözlerinde vücut bulduğunu söyledi: “Ya bir yol bulmalı, ya bir yol açmalı, ya da yoldan çekilmeli” 

Paşa kendisinden şu şekilde bahsetti: “Avrupa’nın son bölünmüş̧ başkenti Lefkoşa’da doğdum, kahve ve helva kokularının arasında, “şeherde”, geçti çocukluk ve ergenliğim. Liseyi TMK’da okudum. Üniversite’de tanıştım Cümbez ağacı ile Bilgi teknolojileri okudum DAÜ’de, iletişim ve siyaset ilgi alanlarım oldu. Evet, siyasete hem gönlümü hem yıllarımı verdim. Siyasetin hem teoriğini hem pratiğini içselleştirdim, oldum demenin öldüm demek olduğu bilinciyle yeniliğe ve gelişime hep açık oldum.”

“Önce Çocuğuma Sonra Yakın Çevreme Yaşanacak Bir Gelecek Bırakmak İçin Bu Yola Çıktım”

Kendisini bildi bileli siyasi partilerin içerisinde olduğunu söyleyen Paşa, babasının mesleğinden dolayı KKTC’de olan son 20 yıllık siyasi olayları direkt mutfaktan görerek yetiştiğini belirtti. Paşa, nasıl daha iyi olabilir diye hep düşündüğünü ve yorumladığını söyledi. Her gerçek siyasetçi gibi toplumum içinde insanlardan bir insan olmaya çalıştığını belirten Paşa, bir baba olarak önce çocuğuna sonra yakın çevresine yaşanacak bir gelecek bırakmak için bu yola çıktığını söyledi.

“Hızlıca Muhasebe Birimi Olarak Gelirlerimizi De Euro Olarak Hesaplamalıyız”

Paşa, ülkenin en önemli sorunları arasında ekonomi olduğunu söylerken ilk müdahalenin ekonomiye yapılması gerektiğini belirtti. Paşa, ülke ekonomisinin gelişmesi ve çözümü için şu ifadeleri kullandı: “Elimizde olmayan bu hızlı fakirleşmenin önüne hemen geçilmeli ve Güney ile olan bu alım gücü farkı kapatılmalıdır. Cevap çok açık. Euro. Enflasyona, değer kaybına hiç bir şekilde müdahale edemediğimiz para birimi olan TL bizim ülkemiz için artık tükenmiştir. Önceki yıllarda Türkiye’de yaşanan ekonomik krizler, döviz yükselişleri, TL’nin değer kaybı daha çok siyasi nedenlere dayanıyordu. Son zamanlarda bu durum Türkiye’deki ekonomik sistemin değişiminden kaynaklı, bu sistem Türkiye için uygun olabilir ama TL kullanan bizler için kesinlikle uygun değildir. Bizim ülkemizde gelirlerimiz hizmete dayalıdır. O yüzden hızlıca muhasebe birimi olarak gelirlerimizi de Euro olarak hesaplamalıyız. Halkımızın Alım gücünü korumalıyız.”

“Ayın Sonunu Nasıl Getiririm Diye Düşünen Bir Toplum Yaratıldı”

Ülkemizde sağlıktan, eğitime, ekonomiden, spora birçok alanımız çökmüş durumda olduğunu söyleyen Paşa, halkımızın hayat kalitesi neredeyse yok olduğunu belirtti. Paşa, ayın sonunu nasıl getiririm diye düşünen bir toplum yaratıldığını söyledi.

“Meclise İlk Adımımı Atar Atmaz Gençlerimiz İçin Çalışacağım”

Paşa, gençlerin göç etmekten bahsettiğini belirtirken CTP hükümeti ile birlikte meclise ilk adımını atar atmaz gençler için çalışacağını vurguladı. “Geçlerimizin bu ülkede kök salmaları için gereken şartların tamamını sağlamak ilk hedefimdir” diyen Paşa, bunun yanında halkımızın hayat kalitesini arttırmak için aslında çok basit hedefler ve programlar ile akılcı davranarak kısa sürede ülkede yaşam kalitesinin artabileceği inancında olduğunu söyledi.

Paşa, hayat kalitesi artarken üreten bir toplum da olmamızın  çok zor olmadığını belirtirken kaliteli üretim ile sadece iç ihtiyaçları geliştirebilir, üniversitelerimiz ile bilim üretebilir ve tüketen toplumdan üreten bir topluma adım atabileceğimizi söyledi.

“Mevcut Yasalarında Birçoğu 1950’lerden Kalma”

Gençlerimiz ve üreticilerimiz için geliştirilmesi gereken birçok konu olduğunu söyleyen Paşa, mevcut yasaların da birçoğu 1950’lerden kalma, güncellenmeli ve bununla birlikte çağı yakalamamız gerektiğini belirtti. Paşa, özellikle yükseköğretim ve turizm alanlarında bulunan teşvik yasalarının ivedilikle ele alınması gerektiğini ve “sonsuz teşvikler” in tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Paşa, tarım alanında ise tıbbi eve aromatik bitkiler yasası hazırlanmalı ve az masraf ile çok kazanç sağlayan bitkilerin üretimine özellikle genç girişimciler için devlet teşviği ile yol açılması gerektiğini söyledi.


“CTP’nin İdeolojisini Benimsedim”

Paşa, ideolojik açıdan Cumhuriyetçi Türk Partisinin ideolojisini benimsediğini söyledi. Paşa, “Memleket gailesi olan, halkının sıkıntılarını kendi sıkıntısı gibi yaşayan, federasyon demekten hiç vazgeçmeyen, üreticinin her daim yanında olan, emek en yüce değerdir diye yüksek sesle söyleyen partim, bizleri diğer adaylardan ayıran en bariz noktalardır” dedi.

“Federasyon Zemininden Kaçmamalıyız”

Paşa, “Federal çözüm. Unutulmamalıdır, Ne zaman ki Federal çözüm inancından, mücadelesinden vazgeçtik, ekonomimiz yerlerde sürünmeye başladı. 2000’li yıllarda Kıbrıs Türk tarafı Cumhurbaşkanı Denktaş döneminde çözümsüzlük çözümdür siyaseti yapılıyordu,, ekonomimiz hiçbir zaman stabilize olmadı. Ne zaman ki Kıbrıs Türk Tarafı ve Türkiye çözüm inancını Federasyon zemininde masaya getirdi, o zaman ekonomi de yükselmeye başladı. 2000’lerin başında 4000 $ olan Kişisel gelirimiz 2009 yılında 16000$ a kadar çıktı. Ne zaman ki federasyon görüşmeyeceğiz yöneticilerimiz tarafından dillendirilmeye başlandı bu rakam bugün 7000$ oldu ve ekonominin durumu ortada. FEDERASYON ZEMİNİNDEN KAÇMAMALIYIZ. Çözüm inancını asla kaybetmemeliyiz” dedi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu