BeslenmeÇevreGenelGündemGüzellikManşet

Ramazanda Neden Uyku Problemi Oluşabilir Ve Oluşabilecek Uyku Problemleri İçin Önemli Öneriler!

Ramazan boyunca hem sağlıklı hem de kendinizi dingin ve enerji seviyenizi düşürmeden bu süreyi geçirmek adına yedikleriniz, içtikleriniz ve yaptığınız fiziksel hareketler kadar uyku süreniz, kalitesi ve nerde nasıl uyuduğunuz sağlığınızı korumak için dikkat etmeniz gereken önemli bir konudur!

Uykusuz geceler vücudunuzda;

  1. İştah kontrolünüzü bozar

2.Kilo aldırır

3.Metabolizmanizi bozar

4.Kabizlik ve ödem yapar

5.Tansiyonunuzu dengede tutmak zorlaşır

6.Seker dengenizi bozup sizi prediyabetli yapar!

7.Stress seviyeniz yükseltir

8.Bağısıklığınızı düşürür

9.Daha mutsuz ve depresif hissetmenize neden olur

10.Fiziksel olarak aktif olmanızı engeller!

11.Bagirsak floranızı bozar!

 

Ramazanda uyku düzeninizin neden bozulabileceğine dair maddeler ve bunları düzenleyebilmek adına neler yapabileceğimizden bahsettim!

1 . İftar sonrası gece geç saatlerde yemek tüketiminin devam etmesi! Bunun yerine iftarda 2 öğün seklinde dengeli beslenmek önemlidir, aşırı tuzlu, tatlı ve yağlı gıdalar tüketmek, aşırı dolu bir mide ile yatmak uyku da mide yanması, hazımsızlık sindirim sorunlarını tetikleyecektir! Uyku ve yemek arasında en az iki buçuk saat ara koymanız önemlidir!

2.Iftar sofrasında çok ani midenizi doldurmanız ve bir anda aşırı besin tüketimi kan şekerinizin üzerine etkisi olacağından bir anda uyku çökmesi yaşanabilir ve yatak yerine televizyon başında koltuk veya kanepede uyuya kalmanız, uykunuzun bölünmesine sebep olacaktır!

2.Iftar sonrası bir öğünde ve kısa bir zaman aralığında alınan fazla kafein miktarı, iftarda içilen kola, kahve, cay ve çikolata gibi içecek ve yiyecekler bir anda fazla kafein alımına sebep olup uyku kalitenizi bozacaktır!

3.Duzensiz öğün tüketimi, yetersiz beslenme veya

Yetersiz lif tüketiminden kaynaklı yaşanabilen kabızlık problemi veya yanlış saatlerde fazla içilen sıvı yüzünden idrar çıkışı ve dışkılamadan dolayı uykunuzun bölünmesi uyku kalitenizi bozar!

Sabah sahura kalkmamanız metabolizmanızın düzenini bozabilir ve bağırsaklarınızın fonksiyonlarının da  hareketlerinin de bozulma veya saat değişikliği yaşanmasına sebep olacaktır, eksik yiyecek be çeşitliliğin az olması  yetersiz lif alimi yüzünden kabızlık ve gaz gibi sorunlar yasayabilirsiniz, gece iftarda içilen aşırı sıvı ve gazlı içecek bunlar yine cay ve aşırı kahve tüketilir ise gece boyu bir kaç kere uykunuzu bölerek idrara çıkışınızın artmasına  sebep olabilir!

4.Sahurdan dolayı uyku bölünmesi ve sahurda kalkıp uzun sure uyanık kalma, sahura kalktıktan sonra geri uyumamak gibi düzensizlikler gündüz uyumanıza neden olabilir ve bu sefer yine gece uykunuzu bölebilir,

5.Gün boyunca uyuyup, gece uyanıp geceyi gündüz gibi yasamak, ramazan boyunca birçok birey gece hiç uyumayıp sabah ve öğlen uyumayı tercih etmekteler, halbuki bu vücudumuzun doğal sirkatiyken ritmini ve organlarımızın düzgün çalışıp vücudumuzun yenilenmesine olanak vermez! Bu sizi diyabet sorunu ile karşı karşıya kalmanıza neden olur!

6.Gece melatonin (uyku hormonu) salındığı saat de uyumamak ve bu fırsat penceresini kaçırmak, melatonin en çok gece saat 22.30-02.00 arası salgılanmakta o yüzden ramazan boyunca bu saat aralığında uyumak sizi daha dinç ve dingin yapacaktır! Bu saat aralığını kaçırıp aşırı geç uyursanız uyku kaliteniz ayni olmayıp ertesi gün yorgun uyanabilirsiniz!

  1. Ramazan dönemi gündüz evden çıkmamak ve doğal gün ışığı (güneşe )maruz kalmamak gece uykunuzun kaçmasına ve kalitesiz uykuya sebep olur, sabah rutininiz gece ki uyku rutininizi belirler, siz siz olun mutlaka gündüz güneş ile karşılaşın!

8.Takviye veya ilaç alıyor iseniz saatini doğru ayarlamak çok önemlidir, Ramazanda takviyelerinizi doğru saatlerde almanız çok önemlidir yanlis saatlerde alınan vitamin ve mineral takviyeleri uykunuzu kaçırabilir! Bazıları sahurda bazıları iftarda olmak üzere bir uzman tarafından düzenlenmelidir!

9.Gece çok geç saatlerde spor ve antrenman yapmak, gece uykunuzu kaçırıp enerjinizi yanlış saatlerde yükseltebilir, ramazan boyunca yapacağınız antrenmanınızı daha çok iftarınızı açtıktan hemen sonraya almak ve çok geç saatlere bırakmamak en doğru secim olacaktır!

Umarım bu birçok önemli yapılan yanlıştan kendinize yakın olanları fark edip onları sağlığınızı geliştirmek adına değiştirmek için caba gösterir Ramazan ayini en sağlıklı ve huzurlu şekilde tamamlarsınız, herkese hayırlı Ramazanlar dilerim

Benzer Haberler

Başa dön tuşu