GündemManşetÖzel Haber

Sokak Hayvanları ve Yetkililere Çağrı!

Memleketin kanayan yarası sokak hayvanları. Barınaklar ve sokaklar terkedilen canlarla dolu. Bu canlarla uğraşan az miktarda gönüllü ellerinden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama popülasyon o kadar hızlı çoğalıyor ki kimsenin yetişmesi mümkün değil. Sokak hayvanları konusunda yetkili olan belediyelerden bazıları barınak olsun yapıp bir şeyler yapmaya çalışırken ki yeterli değildir bir kısmı da bu sorun hiç yokmuş gibi davranıp siniyor. Ya da barınak adı altında eziyet yuvalarında bir şey yapıyormuş gibi yapıyorlar.

Pet shoplar sürekli hayvan üretip önlerine gelene satıyorlar. Gönlü kalkan barınak yerine pet shopa gidip bir can alıyor ve gönlü geçince sanki oyuncakçıdan oyuncak almış gibi bir yere atıp terk ediyorlar.

Sokaklara terkedilmiş ve başı boş gezen hayvanlar sürekli üremeye devam edip çoğalıyorlar.

Bu durumun önüne geçmek irade ister. Bu irade de Devletten başka irade değildir. Konu hakkında

uzman olmasam da ilgi alanım olduğu için birkaç tavsiyem olacak. Yazımın paylaşılacağı gazetelerin sosyal medya gönderileri yoruma açıktır ve dileyen, uzman olan, gönüllü olan herkes altına fikir bağlamında yorum yapabilir. Yapın ki doğru neyse o yapılsın. Bu minvalde naçizane önerilerim şunlardır:

1- Devlet, hayvan üretimini barınak ve sokaklardaki hayvanlar sahiplendirilene kadar geçici bir süre yasaklamalıdır.

2- Pet shoplar sattıkları hayvanları satılan kişi adına çipletip öyle satmalıdır. Hatta çiplere alınan petshop adının da yazılması mecburi kılınmalıdır.

3- Önüne gelen, hayvan sahiplenememelidir. Hayvan sahiplenmek isteyen öğrenci, çalışma izinli veya benzeri yaşayanlara hayvanı pasaporta işleme zorunluluğu getirilmelidir. Gerekirse online sistemlerle pet shopların bu işlemi yapması zorunlu hale getirilmelidir.

4- Belediyeler geçmiş zamanda olduğu gibi bölgelerindeki hayvanların kaydını zorunlu hale getirmeli, her yıl hastalık taraması için veteriner

getirip hayvanları kontrolden geçirmelidir. Karneli olan hayvanların karneleri gelen veterinere gösterilip onaylatılmalıdır.

5- Belediyeler bölgelerinde yaşayan sokak hayvanlarını en kısa sürede kısırlaştırmalı üremenin önüne geçmelidir.

6- Barınaklar artık yerlerini yaşam alanlarına bırakmalı, sınırı kesişen belediyeler ortak belirleyecekleri bir alana yine ortak yönetecekleri büyük ve telli doğal yaşam alanları yapmalıdırlar.

7- Sahiplenilip sonradan terkedilmek istenen canlar için sahibine aile bulma zorunluluğu getirilmeli. Sokağa terk eden aileye veya kişiye ciddi para cezaları getirilmelidir.

9- Pet shopların da kontrolsüz üreme, damızlık hayvan barındırma, kontrolsüz ve kayıtsız satış yapma ve pet shoplar dışında bireysel üreme ve satış yapanlara da ciddi para cezaları getirilmeli ve denetim belediyelere verilmelidir.

10- Hayvan edinebilme yasalarla zorlaştırılmalıdır.

Hayvan sahiplenecek kişinin bakım ve barındırma şartları önceden belediyelerce kontrol edilmeli ardından verilecek izin belgesiyle hayvan sahiplenilebilmelidir.

11- Bu geçiş esnasında koruma amaçlı barınak sahibi olan özel ve tüzel kişiler hayvanların bakımı için devlet ve belediyeler tarafından desteklenmelidir.

12- Sokak hayvanlarını sahiplenip işyerlerinde tutmak isteyen kişilere hayvanı egitme konusunda destek verilmeli bakım ve barındırma şartlarının sağlandığı kontrol edilmelidir.

13- Doğal yaşam şartları oluşturabilecek Pet hotellerin açılması teşvik edilmelidir.

14- Evlerde ve bahçelerde beslenecek hayvan sayısı sınırlandırılmalı, etrafa verilecek rahatsızlığın da önüne geçilmelidir.

Gözlemlerim çerçevesinde yapılması gerekenlerin bir kısmının bunlar olduğunu düşünüyorum. Hayvan sahiplenmek isteyen kişi kolayca hayvan

sahiplenememeli ve bakamayacaksa bunun bir bedeli olduğunu bilmeli. Unutulmamalıdır ki bu canlar bir iki sene gönül eğlendirmek için alınmamalıdır. 10-15 yıl ömrü olan bu hayvanlara bu süre zarfında bakamayacaksanız sahiplenmeyin.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu