ÇevreGündemKıbrısManşetSiyasetToplum

Sucuoğlu: Döviz Veya TL Kredileri Mart 2022 Tarihine Kadar Yeniden Yapılandırılabilecek

Başbakan Faiz Sucuoğlu, kredilerin yapılandırılması konusunda düzenlediği basın toplantısında, bugün gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulunda yeni düzenlenecek yasa gücünde kararnamenin yürürlüğe girmesi konusunda gereken kararın alınacağını söyledi.

Başbakan Sucuoğlu, 2009 yılından 2021 yılına kadar Türk Lirası’nın dolar karşısında da kayıplara uğradığını ve kendilerinin göreve gelmesinden sonra, pandeminin de etkisi ile ekonomideki büyümenin eksi yüzde 16,2 olduğunu belirterek, 16 Ekim-16 Aralık arası TL’nin dolar karşısındaki değer kaybının yüzde 59,16 Kasım’dan bu yana ise yüzde 50 ,9 olduğunu açıkladı. Yaşanan en büyük sıkıntının bu olduğunu yineleyen Başbakan Sucuoğlu, bu durumun kendilerinin çalışmalarını da sıkıntıya soktuğunu ancak, yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ettiklerini de vurguladı.

Başbakan, ekonomi alanında uzmanlarla toplantılar yaptıklarını, bunların sonuçlarını değerlendirdiklerini de kaydederek, Bankalar Birliği ve KKTC Merkez Bankası başkanının katıldığı bir toplantı yapıldığını, bu toplantıya ilişkin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a da bilgi aktarıldığını anlattı. Başbakan Faiz Sucuoğlu, döviz veya TL borcu olan ve ödeme güçlüğü çeken vatandaşlara yeni bir yapılandırma sağlanacağını söyledi. Sucuoğlu, “Bugün pandemi koşulları hem bireyleri hem de şirketleri zorluyor. Pandemi kaynaklı zorlayıcı koşullarla birlikte Türk lirasının döviz karşısındaki kaybı da ülkede faaliyet gösteren şirketleri ve sabit gelirli aileleri zor duruma sokuyor.

Dövize endeksli kredi ödeyen vatandaşlar da zorlanıyor. Bu nedenle 31 Aralık’a kadar geçerli olan Kredilerin Yapılandırılması konusundaki yasa gücünde kararnamenin 31 Mart’a kadar uzatacağız bugün Bakanlar Kurulunada gerekli alt düzenlemenin yapılması sağlanmıştır.

Kredilerin talep edilmesi durumunda bankalar tarafından daha uzun vadede ödenecek şekilde yapılandırılmasını hedefliyoruz.” dedi. Başbakan Sucuoğlu, yapılacak yeni uygulamayı örnek vererek anlatarak, bir bankadan bin 200 STG borçlanan ve ayda 100 STG taksit ödemekte zorluk çeken bir vatandaşın, bankasına yazılı talepte bulunması halinde borcun vadesinin uzatılması ve taksit miktarının düşürülmesi yada taksitsiz ertelemeye gidebileceğini de söyledi. Sucuoğlu “Yapılacak her türlü yapılandırma taksit erteleme veya vade uzatma kesinlikle bedelsiz olacaktır. Vatandaşlarımızın vakit kaybetmeden banlara yazılı başvuru yapmaları gerekir” dedi. Başbakan, kredi borçlarının faizlerinin şuan normal devam ettiğini ancak, iyileştirilmiş faiz uygulanması yönünde bankalarla görüşeceklerini ifade etti. Bankaların özellikle döviz cinsinden borçlanan vatandaşlara her türlü kolaylığı göstereceğini de vurgulayan Başbakan Sucuoğlu, bu konudaki denetimlerin Merkez Bankası tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. Sucuoğlu, herhangi bir sorun yaşayan vatandaşın Merkez Bankası’na bildirimde bulunabileceğini belirtti. Başbakan, hem Pandemi hem de TL’nin döviz karşısındaki değer kaybının yarattığı ekonomik sıkıntıların azaltılması yönünde yeni bir uygulamaya daha gidildiğini söyledi. Başbakan “Yaşanan ekonomik kriz nedeni ile vatandaşlara yeni bir kredi paketi sunuyoruz. Vatandaşlar bankalarından yüzde 13 faiz oranı ile 150 milyon TL’lik krediyi 6 ay ödemesiz olarak çekebilecekler” dedi.

Yapılan bu iyileştirmelerin sadece döviz borcu olanlar için değil, TL borcu olan vatandaşlar için de geçerli olduğunu vurgulayan Başbakan Faiz Sucuoğlu, bunun dışında bugün Bakanlar Kurulun toplantısında başkılavuzlık ve limanlar dairesinde gemiler için ödenen verginin kurunun 10 TL ye sabitleneceğini söyledi. Başbakan, 10 gün içerisinde enflasyon muhasebesine geçiş yönünde çalışmalar olduğunu, yabancı yatırımcıya teşvik için çalışmalar yapıldığını, şirketler yasasında da değişikliğin söz konusu olduğunun altını çizerek, yerli üretimin tüketilmesini teşvik konusunda da çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Asgari ücret ile ilgili bir soru üzerine ise Başbakan Sucuoğlu, ilgili bakan ile gerekli görüşmeleri yaptıklarını ve haftaya toplantıların başlayabileceğini belirtti. Sucuoğlu yeni asgari 23 Ocak milletvekilliği erken genel seçimlerinden önce belirleneceğini söyledi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu