ÇevreGündemKıbrısManşetSiyasetToplum

Tatar: Savaşın, KKTC ve Tüm Adaya Etkilerinin Ne Olabileceği Toplantıda Ele Alındı

Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan toplantıda, ülke gündemindeki son gelişmelerin yanı sıra bölgedeki gelişmeler de ele alındı.

Toplantıya, Başbakan Dr. Faiz Sucuoğlu, KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Dışişleri Bakanı Hasan Taçoy, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Okan Donangil, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı İsmet Korukoğlu, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı’nda yaptıkları toplantıda bölgedeki son gelişmeler ile Ukrayna-Rusya savaşını değerlendirdiklerini söyledi.

“Savaşın, KKTC ve tüm adaya etkilerinin ne olabileceği toplantıda ele alındı”

Dünyanın gündeminin, Ukrayna ve Rusya arasında sabah saatlerinde başlayan savaş olduğunu ve bununla birlikte petrol fiyatlarının arttığını, dövizde yükseliş olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; toplantıda, tüm bu gelişmeleri ve ülkeye yansımalarının ne olabileceğini değerlendirdiklerini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlendirmelerini de takip ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, savaşın KKTC ve tüm adaya etkilerinin ne olabileceği toplantıda ele alırken; temennilerinin, bu krizin son bulması olduğunu söyledi. Savaşta en büyük zararı, masum sivillerin gördüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, savaşlarda her zaman kaybedenin dünya insanlığı olduğunu belirtti.

“Ukrayna ve Rusya arasında yaşanmakta olan savaş; barış, huzur ve güvenlik gibi kavramların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi”

Krizin aşılması, son bulması ve normal hayata dönüş yapılması temennisini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, savaşın ülkeye en büyük etkisinin ekonomik açıdan olacağını kaydetti.

Ekonomik etkenlerin ülkeyi etkileyeceğini, petrol fiyatları ve dövizin yükselmesinin ciddi bir mesele olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Ukrayna ve Rusya arasında yaşanmakta olan savaşın; barış, huzur ve güvenlik gibi kavramların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurguladı.

“KKTC’nin hak ve çıkarlarını savunup Kıbrıs Türk halkının istikrar ve güven içinde yaşaması için mücadele ediyoruz”

Kıbrıs Türkü’nün 1960 antlaşmalarından kaynaklanan egemenlik hakkına da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin 1960 yılında oluşan ortaklık cumhuriyetinin, 3 garantöründen biri olduğunu anımsatarak Türkiye’nin garantörlüğünde, KKTC’nin hak ve çıkarlarını savunup Kıbrıs Türk halkının istikrar ve güven içinde yaşaması için mücadele ettiklerine vurgu yaptı.

“Rusya; NATO, AB ve ABD’nin gözü önünde Ukrayna’ya saldırı düzenledi…”

Egemen eşit iki devletin iş birliğine dayalı, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir antlaşmanın önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırıya dikkat çekti. NATO, AB ve ABD’nin gözü önünde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı düzenlediğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar; ABD, NATO ve AB’nin fiiliyatta yaptırımlar dışında Rusya’ya “dur” diyemediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlük haklarını kullanarak gerçekleştirdiği 1974 Barış Harekâtı’ndan beri Kıbrıs’ta sağlanan barış ve güven ortamında kimsenin burnunun bile kanamadan yaşam sürmesinin ne kadar değerli ve kıymetli olduğunun, Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen savaşta bir kez daha gözler önüne serildiğinin altını çizdi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu