BeslenmeManşetSağlık

Yeni Seneye Başlarken Sağlık İçin Rutin, Motivasyon ve Disiplin mi Gerekli?

Yeni yılda kendiniz için koyduğunuz sağlık ve sevgi kavramlarını geliştirmek ve başarılı sonuçlar elde etmek için bu yazımda özellikle sizi harekete geçirecek.

Yeni yılda kendiniz için koyduğunuz sağlık ve sevgi kavramlarını geliştirmek ve başarılı sonuçlar elde etmek için bu yazımda özellikle sizi harekete geçirecek. Motivasyon, disiplin ve rutinlerin ne olduğunu anlamanız ve onları daha iyi oluşturabilmek adına nasıl bir yol çizmeniz gerektiği ve içsel kendinizle sizi biraz tanıştıracak bir yazı düzenledim. Umarım bu sene herkesin gönlüne göre gelişir.

  1. Motivasyonu beklemeyin kendiniz yaratın

Motivasyon aslında çok büyütülmüş bir kavramdır ve çoğu insanlar motivasyon olmayı ömür boyu bekleyebilir. Yeni bir işe, spora veya bir diyete başlamak ister fakat motivasyon olamadı diye asla başlanmaz. Aslında bunun aksine motivasyonu beklemek değil de onu kendimiz yaratmayı seçmeliyiz. Biz yaptıkça emek verdikçe ve bazı yapılanlardan sonuç aldıkça motivasyonumuz artacaktır. Sen bir adım atarsan arkadan bin adım gelebilir. Bunun için size 5 saniye kuralını anlatmak ve örneklendirmek istiyorum.

Hepimizin yeni senede hedefler ve yapmak istedikleri vardır. Peki bunlara nasıl motivasyon başlatabiliriz? Bu aslında çok basit düşüncenizi ve isteğinizi hayata ve eyleme geçirmek için 5 saniyeden fazla beklemeyin. Yani düşünce ve aksiyon alma arasında sadece maksimum 5’e kadar sayıp o işe başlayın bunu örneklendirecek olursak sabah yataktan kalkmak istiyorsunuz fakat yorgunsunuz 5 e kadar saymadan o yataktan çıkın. Yürüyüşe gitmeyi düşündünüz hemen o 5 saniyede spor kıyafet veya spor ayakkabınızı giymek için harekete geçiniz. Sağlıklı bir öğün yapmayı düşündünüz hemen markete veya mutfağa geçip onu 5 saniye içinde üşenmeden yapmaya başlayın kısacası ertelemeyin hayatımızdaki her saniye değerlidir. Son örnek olarak ben bu yazıyı yazmak için kafamda plan yapıyordum ve sabah dedim ki bu yazıyı yazmak istiyorum hemen yataktan kalkıp yazmaya başladım. Hayatınızdaki her saniye sizi bir şeye ya yaklaştırır ya da hayallerinizde uzaklaştırır o yüzden 5 saniye kuralını mutlaka deneyin.

  1. Her zaman bahanelere yer vardır

Bahanelerden vazgeçmek için hayatınızdaki öncelikleri anlamanız ve bilmeniz gereklidir. Önceliklerinizin biri de mutlaka kendi bedeniniz ve sağlığınız olmalıdır. Zinde kalmak ruh, beden ve zihin bütünlüğünü yakalayabilmek için mutlaka kendinize öncelikler tanımalısınız. Kendinize zaman ayırmazsanız başkalarına zaman ve emek vermek zorlaşır. Hem siz hem de karşınızdakiler mutsuz olmaya başlayacaktır. Ön hazırlık size zaman ve düzen kazandırır. Sabah yataktan kalkıp yürüyüşe mi gitmek istiyorsunuz fakat havalar soğudu diye yataktan kalkıp ne giyeceğinizi bilmiyorsanız işte o arada sıcacık yatakta kalmayı seçebilirsiniz. Fakat yatağınızın yanında kıyafetlerinizi geceden ayarlamış ve bir el mesafesi uzaklığına koymuş olsanız plan ve ön hazırlık olduğundan eyleme geçme şansınız çok artacaktır. Sabah kahvaltı yapamıyorum vaktim yok duyduğum en sık bahanelerden bir tanesidir. Kahvaltı yapmaya sabah vaktin olmayabilir fakat geceden hazırlamaya vaktin vardır veya en kötüsü dışardan bir sağlıklı opsiyon çağırmaya vakit oluşturabilirsin. İşte burada tamamen hayatınızdaki öncelikleriniz ve değerleriniz ön plana çıkmaktadır.

  1. Rutin ve ritüeller oluşturmak:

Sağlık için hayatınızda bazı rutinler oluşturduğunuz zaman onların sürdürülebilir ve kalıcı olması adına onlara eşlik edebilecek ritüeller oluşturmak uzun dönemli kalıcılık sağlar. Rutinlerinizi ritüellerle taçlandırdığınız zaman yaptığınızı daha keyifli hale getirir. Buna örnek verecek olur isek sağlığımız için daha erken yatmayı planlamış isek ve daha temiz bir uyku hijyeni sağlamaya çalışırken erken yatmamızı teşvik edebilecek bir lavanta yağı ile masaj veya lavanta spreyi ayrıca mum yakmak ritüel diye sayılır ve gecemizi daha keyifli hale getirebilir. Ayrıca sabah rutin olarak yürüyüş yapmayı seçmiş isek ritüel olarak yürüyüş yaparken sizi dinlendiren bir müzik veya sizi geliştiren bir podcast dinlemek yürümenize eşlik eden bir ritüel haline gelir. Sabah mutfak içinde kahve demleme ritüeliniz var ise demlenmesini beklerken mutfak içinde sabah saatine bir kaç fiziksel hareket ekleyebilirsiniz, rutin olarak mutfakta 10 dakika hareket etmek bile hiç hareket etmemekten çok daha iyidir.

  1. Kendi özelliklerinizi fark edin. Yeni senede kendinize ve başkalarına verdiğiniz iltifatlar sadece fiziksel görüntü ile alakalı olmasın! Kendinize ait diğer özelliklerinizi ve iç güzelliğinizi keşfedin.

Sadece fiziksel güzellikle kendinizi hırpalamayın. Verilen tüm iltifatların büyük bir bölümü fiziksel güzellik ile alakalıdır, bunun dışında içinizde barındırdığınız insani sevgi, yetenekleri, değerleriniz, paylaşımcılık, akil ve mantık güzelliği ve içteki ruhunuzun güzelliği ile ilgilenmek aslında sadece bir beden parçasından olmadığımızı anlayarak daha çok kendimizi tanımaya yardımcı olacaktır. Kendinizi daha iyi tanıdıktan sonra özgüveniniz ve farkındalığınız artacaktır.

5.Yeni senede daha disiplinli olabilmek için ne gereklidir. Bize disiplini ne kazandırır hiç düşündünüz mü? Disiplinli olmak insanın bir motivasyonu dışında bir esas amaca ve hedefe ulaşması için geliştirilir ve bu amaç ve hedefe ulaşabilmesi ancak kendine inancı ve saygısı ile olabilir. Aslında yapacağınız her işte kendinize karşı öz sevgi, öz saygı ve öz şefkatiniz var ise yapacağınız işe de o kadar emek ve enerji aktarıp disiplinli olmayı başarırsınız. Kendinizi severseniz ve gerçekten başlayacağınız herhangi bir diyet, spor veya iş olsun onu isteyerek seçerseniz daha disiplinli şekilde onu devam ettirme şansınız artacaktır.

6.Hayır demeyi bilin

Siz hayır demedikçe aslında kendi doğrularınızdan ve kendi evetlerinizden uzaklaşmış oluyorsunuz. Siz hayır dedikçe aslında kendi hedef ve isteklerinize bir adım daha yaklaşmış oluyorsunuz. Doğru şekilde hayır diyebilmek aslında yanlış değildir tam aksine esas yanlış olan inandığınız ve yapmak istediğiniz her şeyden uzaklaşmak uğruna başkalarına evet demektir. Kendi iç sesinizi ve kendi bedeninizi anlamak için otomatik pilot modundan çıkıp gerçekten ne istediğinize ve başkalarını memnun etmek için değil de kendinizi memnun etmek için neler yapabileceğinize bir göz gezdirin. Siz başkalarına evet demeye devam ettikçe aslında kendi öz benliğiniz, gerçek hayalleriniz ve yürümek istediğiniz yoldan uzaklaşırsınız. Tüm ikram edilen tatlı, yemek, alkol ve davetlere evet demek zorunda değilsiniz, sırf kibar ve kırıcı olmamak adına kendi doğrunuzdan vazgeçmeyin.

7.Gönülden istediğin bir şey için zaman ve emek harca

Kendine veya bir işe ne kadar yatırım yaparsan o kadar gelişir ve büyür. Bir işe, bir insana, projeye, hedefe veya kendine ne kadar yatırım yaparsan ve enerji harcarsan aynı zamanda emek ve zaman harcarsan o iş veya insan gelişir ve pozitif yönde değişim ve dönüşüm şansı olur.

Çabalamak bir işin yarısıdır sözü çok doğrudur, bir şeye başlamak için mükemmel olmak gerekmez veya illa doğru zaman ve yerde de olması gerekmez içsel olarak size bir şey doğru geliyor ise bazı şeyleri ertelemeyin. Mükemmel olmak yerine küçük adımlar ve sürekli adımlar atarak bir amacı mükemmel hale getirebilirsiniz. Hiç bir şey mükemmel olarak başlamaz biz yaptıkça onu geliştirip büyütürüz.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu