ÇevreGündemKıbrısManşetÖzel HaberPeyzajToplum

Zehirli İç Mekân Bitkileri

Her bitki göründüğü kadar sevimli ve masum olmayabilir. Özellikle çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulması gereken zehirli iç mekân bitkilerini bu yazıda sizler için araştırdım.

Zehirli Salon Bitkileri:

Bitkilerin birçok türü zararsız olmakla birlikte zehirli olanları da vardır. Bu bitkiler bazen bizim en yakınımızdakiler de olabilir. Evlerimizdeki sıklıkla kullandığımız zehirli bitkilerin sayısı bir hayli fazla olmasına rağmen bizler en çok kullandığımız bitkileri sizler için derledik.

Difenbahya Çiçeği (Dieffenbachia Camilla)

Difenbahya bakımı en kolay olan iç mekân bitkilerinden birisidir. Zarif görünüşü ve hızlı büyümesi sebebiyle oldukça fazla tercih edilir. Yaprak uçlarından bünyesinde fazla suyu gözyaşı gibi akıttığı için “Ağlayan Çiçek” olarak da bilinir. Fakat bu bitkinin zararları da oldukça fazladır. Eğer yaprakları veya kökü yenilirse damak kabarıp yandığı için kişi bir süreliğine konuşamaz. Bu yan etkisi sebebiyle bitki halk arasında “Kaynana Dili” olarak da bilinir. Muhabbet kuşları için öldürücü olabilir. Yapraklarının yenilmesi halinde solunum sistemini iptal ettiği için hayvan ölür. Hayvanlardan uzak tutulmalıdır.

Paşa Kılıcı (Sanseviera Trifasciata)

“Peygamber Kılıcı” olarak da bilinen bu bitki aydınlık köşeleri sever. Yaprakları zehirli gazlar ihtiva ettiği için yetişkin ve çocuk yatak odalarında kullanılması önerilmez. Yanlışlıkla yutulduğu takdirde ağızda yanmaya, tahrişe ve mide bulantısına sebep olur. Görülmesi sıklığı az da olsa hassas ciltlerde tahrişe de sebep olabilir. Hayvanlarda ise ishal, mide bulantısı ve çok fazla tükürük salgılanması gibi yan etkilerle kendisini belli eder. Çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.

Drasenya Çiçeği (Dracaena Marginata)

Susuzluğa ve gölgeye dayanıklı olan bu tropikal bitki de iç mekânlarda oldukça sık kullanılmaktadır. Kedi ve köpekler tarafından yenildiğinde yapraklarının kusmayı tetikleyici etkisi vardır. Az miktarda yendiği zaman hayvan kendi kendini tedavi edebilir. Fakat miktar abartıldığında karın ağrısı ve böbrek sorunlarına sebep olabilir. Bitkinin kullanılacağı yer; evcil hayvanlardan uzak olmalıdır.

Yelken Çiçeği (Spathiphyllum Wallisii)

Beyaz ve dikkat çekici çiçeklere sahip olan bu bitki bahsettiğimiz diğer bitkilere göre daha masumdur. Fazla nemden hoşlanan bu bitkinin yaprakları çok miktarda kalsiyum oxalate üretir. Eğer yaprakları yenilirse insanı zehirleyebilir. Çocuklardan uzak tutulmalıdır.

Siklamen (Cyclamen Persicum)

Kışın sıklıkla tercih edilen bu bitki halk arasında “Tavşankulağı” olarak da bilinir. Genellikle pembe ve beyaz açan çiçekleriyle göze çarpar. Bu bitki tam olarak iç mekân bitkisi değildir. Işık almayı sevdiği için balkonda yetiştirilmesi tavsiye edilir. Kökü ve çiçekleri zehirlidir. Yenildiği takdirde kedi ve köpeklerde kalp ritminin bozulmasına sebep olabilir. Kullanılacaksa evcil hayvanlara dikkat edilmelidir.

Devetabanı Çiçeği (Monstera Deliciosa)

Geniş iç mekânlarda sıklıkla tercih edilen devetabanı bitkisi yapraklarının parçalı görüntüsünden dolayı “monster” yani canavar adını almıştır. Bitkinin bütün organlarında zehirli reaksiyon gösteren kimyasallar vardır. İnsanlarda ciltte kaşıntı gibi reaksiyon gösteren bu kimyasallar kuşlar için ölümcüldür. Evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.

Süs Yoncası Çiçeği (Oxalis Triangularis)

“Uyku Çiçeği” veya “Mor Yonca” adlarıyla da bilinen bu bitki oldukça uzun ömürlüdür. Yonca bitkisiyle bağlantısı yoktur sadece yaprak şekli yoncaya benzediği için bu ismi almıştır. Bu bitkinin kedi, köpek ve özellikleri atları zehirleyen kimyasallar içerdiği bilinir. Yenildiği zaman ciddi börek sorunlarına sebep olur. Evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.

Fulya Çiçeği (Narcissus Jonquilla)

Kendisine bile zarar verebilecek kadar güzel olmak anlamına gelen Fulya bitkisinin bilinen diğer bir adı Aşk Çiçeği’dir. Nisan-Mayıs gibi beyazlı sarılı çiçekler açan Fulya çiçeği çok yıllık bir süs bitkisidir. Soğanları bir yıl dinlendirildikten sonra tekrar kullanılabilir. Ancak Nergisgiller ailesine mensup olan bu güzel kokulu bitkinin güzel görünüşüne aldanmamak gerekiyor. Bitki yutulursa, kusma ve ishale sebep olacak kadar yoğun karın ağrısı yapabilir. Yüksek tansiyon hastalarında ise ciddi derecede kalp çarpıntısına neden olur. Bu yüzden kullanım yeri seçiminde çocukları ve evcil hayvanları göz önüne almaya dikkat edilmelidir.

Sümbül Çiçeği (Hyacinthus Orientalis)04

Çok güzel kokan bu bitki çoğu mevsimde ayakta kalacak kadar dayanıklı ve bakımı kolay olduğu bir bitki olduğundan iç mekânlarda en çok tercih edilen süs bitkilerinden birisidir. Sümbül de yutulduğu zaman nergisle aynı yan etkilerle kendisini belli eder. Mide bulantısı ve mide kramplarına sebep olabilir. Evcil hayvanlardan ve çocuklardan uzak tutulmalıdır.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu