ÇevreGenelGündemKıbrısManşetSağlıkToplumYaşam

Çocuğum Yemek Yemiyor!

Çocuklarımız yaşları ile alakalı olarak zaman zaman çok aşırı derecede yemek ayrımı ve seçimi yapabilirler.

Ebeveynler olarak çoğu zaman çocuğumuzun aç kalmamasını sağlamak için sağlıksız yollara başvururuz.Bu yöntemle çocuğumuza ister istemez sağlıksız bir beslenme düzeni oluştururuz.

Peki bunu değiştirmek için neler yapabiliriz?

Çocuğunuza Seçenek Sunun

Her öğün öncesinde sizin belirleyeceğiniz iki seçenek ile çocuğunuza hangisini yemek istediğini sorun.

Örnek verecek olursak ıspanak veya bezelye. Çocuğunuza bugün akşam yemeğinde “Ispanak mı yemek istersin, Bezelye mi?” diye soru sorarsanız çocuğunuza sizin sunduğunuz seçenekler arasından seçim yapması gerektiğini veya aksi takdirde başka bir seçeneği olmadığını hissettirirsiniz.

Sunduğunuz seçeneklerin birbiri ile tutarlı olduğundan emin olun.

Bu yönteme ilk başvurduğunuzda bir sevdiği bir de daha az sevdiği yemeği sunmak çocuğunuzun seçim yaparken sevdiği şeye ulaşabileceğini hissettirecek ve yönteme ısınmasını sağlayacaksınız.

Fakat ilerleyen zamanlarda sunacağınız seçeneklerin daha çok tutarlı olmasından emin olun ki, zamanla bu yöntemi uygularken sağlıklı bir beslenme düzenini oluşturmuş olalım.

Örnek verecek olursak bir süreden sonra iki seçeneğinde daha az sevdiği yiyecekler olmasına dikkat edin.

Birinci seçeneğiniz bezelye ise ikinci seçeneğinizi de ıspanakdan yana tercih edebilirsiniz.

Kararlı Ve Sabırlı Olun

Bu seçeneğin her ebeveyn için zor olduğunun farkındayım.Fakat çocuğunuza kararlı ve sabırlı olduğunuzu hissettirdiğiniz takdirde zaman geçtikce bu düzene alıştığını göreceksiniz.

Eğer seçtiğiniz seçenekler arasından iki seçeneğide tercih etmiyor ise başka bir alternatif sunmayın ve sadece süt/meyve/sebze ile geceyi sonlandırmasına izin verin.

Yemekleri Eğlenceli Ve Seçenekli Hale Getirin

Özellike çocuğunuzun yemediği şeyleri eğlenceli hale getirin.Örneğin çocuğunuz yumurta yemeyi sevmiyorsa yumurtayı omlet olarak yapıp üzerine küçük domates ve salatalık ile gülen yüz yaratabilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuzun ilgisini çekecek ve tadına bakmasını sağlamış olacaksınız. Bunun dışında çocuğunuzun yemediği birşeyi seçenekli halde sunabilirsiniz.Yine yumurtayı örnek olarak alacak olursak; omlet/yumurtalı ekmek veya kaynanmış yumurtaları şekilli keserek hayvan figürleri yapmak gibi seçenekler sunup ilgisini çekebilirsiniz.

Sevdiği Şeyleri Tüketmesine Izin Verin

Çocuğunuzun hayatından bir anda tüketmeye alıştığı ve tüketmekten zevk aldığı yiyecekleri çıkartmak size karşı tepki almasına ve hiçbir şey yememesine sebep olabilir. Bu yüzden sevdiği şeyleri kontrollü olarak tüketmesine izin verin. Mesela eskiden yemek aralarında ara öğün olarak bir çikolata bir cips tüketiyorsaydı arasından birtanesini seçmesini ve sadece birtane tüketebileceği ile ilgili anlaşın. Azalttığınız her seçeneğin yerine alternetif olarak meyve/kuru meyve/kuruyemiş koyabilir, sağlıksız besinleri azaltmaya çalışırken sağlıklı olanları ise arttırabilirsiniz.

Hep Birlikte Serbest Yiyecek Günü Yapın

Her ayın içerisindeki bir günü serbest yiyecek günü olarak belirleyin ve o gün çocuğunuz ne yemek istiyorsa istediği yiyeceği tüketmesine izin verin. Bunu yaparken çocuğunuza eşlik etmeyi unutmayın. Sizinle birlikte eğlenmek aranızdaki bağları güçlendirecek ve sağlıklı beslenmesi için tercih ettiğiniz yöntemleri gerçekleştirirken sizden soğumamasını sağlayacaktır.

Peki siz çocuğunuzun yeme alışkanlıkları ile ilgili sıkıntı yaşıyormusunuz? Eğer yaşıyorsanız nasıl çözüm yollarını deniyorsunuz?

 

 

 

 

Benzer Haberler

Başa dön tuşu