GenelKıbrısManşetPsikolojiSağlıkToplum

Çocuğumu Cinsel İstismardan Nasıl Korurum?

Dilerdim ki bu konuları konuşmak veya tartışmak zorunda kalmayacağımız bir dünyada yaşasaydık fakat ne yazık ki bu konu son zamanlarda çok karşımıza çıkmaya başladı…

Peki, biz çocuğumuzu cinsel istismardan nasıl koruyabiliriz?

Çocuklarımız ile iyi bir iletişim kurmak ve bunu sürdürmek bu işin en önemli parçasıdır. Çocuk kendini rahatsız hissettiği bir durumda çekinmeden size gelip derdini açıklayabilmeli.

Geçenlerde cinsel eğitim ile ilgili paylaştığım yazıda da belirttiğim gibi çocuklarımız konuşmaya ve vücut bölümlerini öğrenmeye başladıkları andan itibaren çocuklarımıza cinsel organlarının açık isimlerini öğretmek(vajina/penis) ve kesinlikle takma isim kullanmamak önemlidir. Bunu yapmamızdaki sebep çocuklarımız kendilerini ifade etmek durumunda kalırlar ise kendilerini yeterince yakından tanımayan polis/sağlık görevlisi gibi insanlara yaşadıkları sıkıntıları anlatırken zorluk yaşamamasını sağlamaktır.

Çocuklarımıza ‘özel bölge’nin ne demek olduğunu, kimseye dokunması için izin vermemesini, eğer biri onu özel bölgelerine dokunmak için zorlarsa hayır demesini ve olası bir durumda bundan rahatsızlık duyduğunda yetişkin birine anlatması gerektiğini öğretmeliyiz.

Özel bölgelerimizi neden korumamız gerektiğini çocuklarınızın anladığından emin olun. Cinsel istismar adı altında olmasa da çocuklarımız kötü insanların özel bölgelerimize dokunarak bize zarar verebileceklerini bu yüzden özel bölgemizi korumamız gerektiğini çocuklarınıza açık bir dil ile anlatın.

Çocuklarınızın bu konunun önemini anladığından ve ona yaklaşan kişi bu durumun aralarında bir sır olacağını söylese dahi sizinle paylaşması gerektiğini açıklayın.

Çocuklarınıza ‘HAYIR’ diyebilmenin önemini ve bu kelimeyi her rahatsız olduğu durumda kullanması gerektiğini söyleyin.

Çocuklarınız ile bu konuları konuşurken lütfen sakin ve rahat davranın. Çocuklarınız bu konuyu konuşurken utanmamalarını ve tedirgin olmamalarını sağlamanız çok önemlidir.

İlk kez bir konu ile ilgili bilgilendirme/öneri yazısı yazarken içimi huzursuzluk kapladı. Dilerim ki kimse bu süreci yaşamak zorunda kalmaz. Eğer çocuğunuzun bu olayı yaşamış olmasından şüphelenirseniz lütfen psikolojik destek almaya özen gösterin.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu