GündemKıbrısManşetPsikolojiToplum

Çocuklarda Ekran Süresi ve Etkili Kullanımı

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağından dolayı çocuklarımız sosyal medya, internet ve bilgisayar oyunları ile yakından ilgilenmektedir.

Ebeveynler olarak çocuklarımızın ekran süresini aşırıya kaçmadan sınırlı ve etkili şekilde kullanmalarına nasıl yardımcı olabiliriz bugün bu konu ile ilgili konuşmak istedim.

Peki, çocuklarda ideal ekran süresi yaşlara göre nelerdir?

3-6 yaş arası 30 dakika,

İlköğretim grubu 45 dakika,

Ortaöğretim grubu 1 saat,

Lise çağındaki öğrenciler için ise 2 saat olarak tanımlayabiliriz.

0-3 yaş aralığındaki çocukları ne kadar çok ekrandan uzak tutabilirsek o kadar yararlıdır çünkü o dönemde beyin gelişimi çok hızlı devam ettiği için çocukların 5 duyu organını yeterli kullanmamaları veya birine odaklanırken diğer duyu organlarının kullanılmaması beyin işlevlerinde sorunlara yol açmaktadır.

Peki, biz çocuklarımızın ekranı etkili kullanmaları için nasıl yardımcı olabiliriz?

Öncelikle yemek saati, aile ile yapılan ortak aktivite veya birlikte geçirebileceğiniz herhangi bir ortamda önceliğinizi ekranlardan yana kullanmayın. Yemek saatlerinde sohbet edin, birlikte oyunlar oynayın veya yolculuklar sırasında şarkılar söyleyin.

Çocuğunuzun neler ile ilgilendiğini dinleyin ve önemseyin, ilgi alanlarına yönelik yararlı oyunlar videolar gibi içeriklerin araştırmasını birlikte yapın.

Rol model olduğunuzu unutmayın. Araştırmalarınızı her ne kadar internet büyük bir kolaylık dahi olsa sözlükler veya kitaplar önceliğiniz olsun ki çocuklarınız size örnek alırken yararlı alışkanlıklar kazanmalarına yardımcı olun.

Çocuklara ekran kullanımını bir ödül olarak sunmayın veya istenmeyen bir davranış sonucunda ekransızlık ile cezalandırmayın. Bu yöntemler dijital platformları daha cezbedici hale getirir.

Çocuklarınız ekran başına geçmeden önce belirli bir sürede anlaşma yapın ve bu sürenin bittiğini anlaması için somut seçenekler kullanın. (Ör: Alarm kurmak)

Çocuklarınıza tamamen ekranı yasaklamak yerinde doğru ve yanlış kullanımın neden önemli olduğunu örnekler il eve anlayabileceği şekilde açıklayın.

Unutmayalım ki çocuklarımızı fazla ekrana maruz bırakmak,

Dikkat dağınıklığı,

Öğrenme becerilerinde gerileme,

Dil gelişiminde aksama,

Uyku sorunları gibi problemlere yol açabilmektedir.

Çocuğunuz can sıkıntısından dolayı ekrana ilgi duyuyor olabilir. Böyle durumlarda çocuğunuzun kendisini oyalayabileceği ve geliştirebileceği öğretici oyunlar üretip sunmak bağımlılığı azaltma açısından etkili olacaktır.

 

Benzer Haberler

Başa dön tuşu