ManşetÖzel HaberSpor

Kıbrıs Futbolunun Efsane İsmi Cenker Kaya

Bu yazımda sizlere Kıbrıs Türk futbolunun efsane ismi ve birçok başarıya imza atan Cenker Kaya’dan bahsetmek istiyorum.

11 Nisan 1969 yılında Limasol’da doğan Cenker Kaya küçük yaşlarda Efsane olacağı Doğan Türk Birliğinin alt yapısına geldi. Küçük yaşlarda yeteneği keşfedilen Cenker Kaya İlker Ertemel’in Teknik Direktör olarak görev aldığı 1987/1988 sezonunda A takımına çıkarılır. Cenker Kaya Doğan Türk Birliğinin artık değişilmez futbolcusu oluyordu Cenker Kaya’nın yeteneği Türkiye takımlarından Konyaspor’unda ilgisini çekmişti Konyaspor Cenker Kaya’ya 1987 yılında resmi teklifte bulunur fakat Cenker Kaya Atatürk Öğretmen Koleji’ni kazandığı için teklifi geri çevirir. Cenker Kaya Öğretmen Kolleji ile 1988-1991 yılları arası dört kez üniversiteler şampiyonlukları yaşar. Cenker Kaya, Doğan Türk Birliği ile 1987-1997 yılları arası üç Lig Şampiyonluğu, iki Başbakanlık ve bir Rothmans Turnuvası Şampiyonluğu yaşar.

Cenker Kaya 1997 yılında Küçük Kaymaklı Spor Kulübüne transfer olur. Cenker Kaya Küçük Kaymaklı Spor Kulübü ile 1 Kıbrıs Kupası ve 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonlukları yaşar. Cenker Kaya, 1997 Küçük Kaymaklı – Çetinkaya Cumhurbaşkanlığı Final maçında Küçük Kaymaklının 1-0 kazandığı maçta serbest vuruştan attığı unutulmaz gol ile takımına kupayı kazandırıyordu. Cenker Kaya 2000 yılında Türk Ocağı Spor Kulübüne transfer olur Cenker Kaya 2002 -2003 Futbol sezonunda Türk Ocağının şampiyonluğu son anda kaybettiği sezonda takımının en önemli isimlerinden ve attığı kritik gollerle takımını şampiyonluğa oynamasında çok büyük katkıları olduydu. Futbolu bıraktıktan sonra alt yapılarda teknik direktörlük yapan Cenker Kaya 2011-2012 futbol sezonunda Türk Ocağı Spor Kulübü A takım teknik direktörlüğünü de yapmıştı.

Cenker Kaya 2004-2020 yılları arası 23 Nisan İlkokulunda Beden Eğitimi Öğretmenliği ’de yapan Öğretmen camiası ve Öğretmen arkadaşları tarafından da sevilen sayılan Cenker Kaya çok iyi de bir aile babasıydı. Cenker Kaya geçirdiği rahatsızlıktan dolayı 14 Kasım 2020 tarihinde aramızdan ayrıldı. Kıbrıs Türk futboluna Doğan Türk Birliği, Küçük Kaymaklı ve Türk Ocağı Spor Kulüplerine verdiğin tüm hizmetler için Kıbrıs Türk Futboluna kazandırdığın futbolcular ve Kıbrıs Türk Toplumumuza kazandırdığın tüm çocuklarımız için sana sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Yattığın yer nur mekânın cennet olsun Kıbrıs Futbolu ve eğitim camiası seni asla unutmayacak ve unutturmayacak Cenker Hocam!

Cenker Kaya’nın sevenleri bizlere düşüncelerini ve anılarını anlattılar.

Özer Kaya:Cenker için söylenecek çok şeyler anlatılacak birçok anılar var. Cenker açık ara memleketin topa en sert ve isabetli vuran futbolcusuydu. Cenker gol attı mı gol kesinlikle güzel goldü. Hem Doğan hem de Kaymaklı’da beraber forma giydik birlikte birçok şampiyonluklar kupalar kazandık. Cenker ile birlikte çok büyük başarılı güzel günler yaşadık. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.

Şener Özdevrim: Cenker Kaya küçük yaşta minik takımından yetişen 7-8 yaşlarında Doğan Türk Birliğinin alt yapısında yetişen bir sporcumuzdu. Kardeşi Özer gibi genç yaşta A takım kadrosuna alınan bir sporcumuzdu. Kendine has özel bir stili vardı ben hocası olarak çok beğendiğim bir sporcuydu kişiliği efendiliği ile sevilen bir arkadaşımızdı şampiyon kadromuzda yer alan Doğan Türk Birliğinin şampiyonluk olduğu dönemlerde çok büyük katkıları oldu. Sporculuğunu noktaladıktan sonra Doğan Türk Birliğinin alt yapısında genç takımında hizmet veren bir sporcumuzdu bunları söylerken zorlanıyorum çünkü ölümü ona hiç yakıştırmadım çok genç yaşta kaybettik. Daha Kıbrıs futboluna çok daha hizmetler verecek bir kişiliği yeteneğe bilgiye sahip bir insandı. Doğan Türk Birliği için çok değerli sporcumuz futbolcumuzdu. Unutamadığımız anımız İngiltere’ye gideceği zaman bana geldi “Ben gitmeyecem hoca bazı sıkıntılarım var gidemeyecem” demişti, bende “Olmaz dedim sen bu takımın bir parçasısın gidecen ben her türlü yardımı sana sağlayacam ve gidecen” dedim her görüştüğümüzde bu anıyı anardık mekânı cennet olsun.

Tevfik Ataç: Cenker Hoca takımımızın çok değerli bir sporcusuydu. Genellikle orta saha ve sağ kanat oyuncusuydu süratli uzun fuleli teknik oyun anlayışı süper çok sert ve isabetli şutları vardı çok iyi bir şuterdi. Birlikte oynadığımız dönemlerde çok da golleri vardı her takımda olması gereken bir futbolcuydu. Ayrıca eğitimci bir kişiliği vardı alt yapılarda çok sporcular yetiştirdi. Cenker ile unutmadığım birçok anılarımız var. Bir tanesi bazı maçlarda saha yağmurdan dolayı çamur olurdu maç ısınması yapmaya çıktığımız zaman Cenker çamurları yerden alıp gözlerinin altına anlına sürerdi bizde ona komando derdik ve onu maça motive ederdik o gün öyle maç çıkarırdı ki süperdi.

Afün Girgen: Yıldız takımından beri birlikte oynadığım birlikte birçok kupa kaldırdığımız bir arkadaşım sert şutları futbol zekâsı güzel karakteri ile onu hep hatırlayacağım en kötü anlarda bile müthiş esprileri yapan şampiyon takımın özel karakteriydi.

Ahmet Aknar: Cenker Kaya Yeni Cami’de futbol oynadığım dönemde Doğan Türk Birliği azalt yapısında gelecek vadeden iyi bir futbolcuydu. Sonradan da Kıbrıs futboluna adın altın harfler ile yazdırdığına inandığım bir meslektaşımdı. 23 Nisan İlkokulu’na 2007’den itibaren çalıştığımız sürece bana abisi olarak hep saygılı bir arkadaşımdı. Her platformda düşüncelerini dürüstçe söyleyen bir arkadaşım idi. Hastalığı süresince hep yanında olmaya çalıştım. Genç yaşta onu kaybettiğimiz için çok üzgünüm. Yeri doldurulamaz bir arkadaşımdı.

Rıza Erseven: Cenker Hoca çok iyi bir eğitimci Antrenör futbolun unutulmaz efsanelerinden biri ve benim için en önemlisi gerçek kardeşten öte bir dosttu. Cenker hoca ile çok anımız var ama birlikte İngiltere’ye gidecektik bir gün önce Cenker Hoca “Halı saha da maç yapalım” dedi bende ona “Bir yerimiz bir şey olmasın son gün” dedim “Yok olmaz” dedi maç yaptık karşı takımlarda oyandık bir ikili mücadelede ikimiz topa kaydık ben yanlışlıkla eline bastım eli kırıldı acele hastaneye oradan uçağa oradan da İngiltere’de hastaneye gittik. Acı içinde saatlerce güldü “Temizledin bizi söyle söyle gardaş” dedi nurlarda uyusun kardeşim.

Süleyman Göksu: Düzgün bir karakter iyi bir insan harika bir takım arkadaşı başarılı bir meslektaş herkesin sevip saydığı örnek aldığı güzel bir kişilik onunla hem takım arkadaşlığı hem de meslektaş olarak çok şey yaşadık. Hepsi de çok özeldi unutamadığım anılarımızdan bir gün antrenmanda frikik çalışırdı bende kullanayım dedim tabi onun gibi vuramazdım hemen lafı yapıştırdı “Bu vuruşlar yetenek ister herkes yapabilse ben Cenker Kaya olamazdım” dedi herkes bu lafa bayıldı.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu