Manşet

Pandemi ve Eğitim

Uzaktan eğitim, digital eğitim, online eğitim…

Covid 19 salgını sonrası artık eğitim hayatımızın bir parçası olan kelimeler bunlar.

Kıbrıslı Türkler olarak tarihsel süreçte, savaşlar ve olağanüstü durum dönemlerinde eğitimimiz kısmen durmuştu. Covid 19 salgın döneminde ise tüm ülkenin eğitimine uzun bir süre tamamen ara verildiği bir dönemden geçtik.

Devlet veya özel okul demeden, üniversiteler de dahil olmak üzere tüm eğitim kademeleri pandemi sürecinden etkilendi.

Salgının görünmesinin ardından iki hafta sonra sürecin ciddiyetinin algılanması sonrası okulların bir kısmı online, uzaktan eğitim sürecini başlattı. Özel okullar uzaktan eğitim konusunda devlet okullarına göre daha başarılı oldular. Milli Eğitim Bakanlığı ise kendi WEB sayfasından ve BRT’den uzaktan eğitimi yapmıştır.

Bu dönem bir kez daha bizlere, uzaktan eğitimin örgün eğitimin yerini dolduramayacağı gerçeğini gösterirken , diğer yandan ise örgün eğitim devam ederken bile digital eğitimin mutlaka artık eğitim sistemimizin bir parçası olması gerektiği gerçeğini de göstermiş oldu.

Ülke olarak tüm sektörlerde hazırlıksız yakalandığımız salgın döneminde, özellikle eğitimde salgının  sıkıntısını daha da fazla hissettik.

Bu dönemde öne çıkan sıkıntıların bazılarını  ise şöyle sıralayabiliriz.

Devlet okulları ile Özel okullar arasında uzaktan eğitimin uygulanmasında hissedilen fark.

Özel okullar farklı internet programları ile kamera karşısında öğretmenleri ile öğrencilerini biraraya getirdiler ve uzaktan eğitime devam ettiler. Devlet okulları ise çoğunluklka öğrencilerin gönüllü takibine bağlı olarak uzaktan eğitimi yapmıştır. Burada ne kadar öğrencinin faydalandığı veya takip ettiği ile ilgili sağlıklı veri elde edilmemiştir.

Sosyal devlet anlayışının gereği olan tüm vatandaşlara eşit imkan verebilme sorumluluğu.

Özel okul veya devlet okulu , hangi okulda olursa olsun devletin eğitim verilirken tüm öğrencilerine aynı imkanları sunması gerekmektedir.

Maddi yetersizliği olan vatandaş ve ülkede çalışanların çocuklarının uzaktan eğitim döneminde yaşadığı teknoloji yetersizliği.

Ekonomik olarak teknolojik yetersizliği olan , interneti olmayan ve uzaktan eğitimi takip etmeye yönelik ebeveyin desteği yetersiz olan öğrencilerimiz bu süreçte, eşit olarak uzaktan eğitimden yeterince yararlanamamışlardır.

Verilen uzaktan eğitimin ne kadar başarılı olduğu konusunda sağlıklı geri dönütler ve veri alınmaması.

Salgın nedeniyle yaklaşık 2 ay eve kapanma sürecinde uygulanan uzaktan eğitimleri her seviyede kaç öğrenci takip etmiştir. Takip edenler bu eğitimlerden ne kadar fayda sağlamıştır. Takip edilmediyse de neden öğrenciler bu eğitimleri takip etmemiştir. Tüm bu konuların araştırılıp bir rapor sekline getirilmesi gerekmektedir.

Öğrencilere ve ailelerine yönelilk, bu sürecin içerisinde rehberlik ve danışmanlığın yetersiz kalması.

Devlet okullarının salgın süresince, okul rehberlik servisleri tarafından uzaktan eğitimleri takip etmeleri tesvik edilmeliydi.Kkapalı dönemde eğitimden uzaklaşmamalarına yönelik iletişim kurulmalıydı.

Müfredatların uzaktan eğitimin kolay ve etkili şekilde uygulanmasına yönelik düzenlenmemesi.Uzaktan eğitim döneminde öğrenciler için seyrekleştirilmiş ve onları uzaktan eğitimi kolay takip edebilecekleri şekilde ders müfredatları yeniden düzenlenmeliydi.

Öğretmenlerin büyük bir kısmının uzaktan eğitim konusunda yeterli bilgiye ve eğitime sahip olmaması.

Uzaktan eğitime katkı koymak, ders hazırlamak, öğrenciler ile online ders yapabilmek, uzaktan eğitim sürecinin olmazsa olmazı olan teknolojik ekipmanları ve internet programlarını aktif olarak kullanılmayı gerektirmektedir. Bu konuda öğretmenlerimizin bir kısmının hizmet içi eğitimlere ihiyacı olduğu ortadadır.

Eylülde okulları açmaya hazırmıyız

Olası salgın sürecinin devamı halinde okullarda koruyucu tedbirler alındı mı? Hijyen sartları sağlandı mı?

Kalabalık sınıfları olan(35-40 kişi) devlet okulları için nasıl bir tedbir düşünülmektedir?

Ortak kullanım alanları, kafeteryalar, oyun alanları nasıl kullanılacak? Taşımacılık nasıl yapılacak? Bu konuda herhangi bir  çalışma yapıldı mı?

Digital eğitim ve uzaktan eğitim için herhangi bir hazırlık yapıldı mı?

Öğretmenlerin, uzaktan eğitim sürecinin uygulama kısmında hizmetiçi eğitimleri tamamlandı mı?

Uzaktan eğitim için ülkenin tüm öğrencilerinin bu eğitimleri takip edebilecekleri teknolojik ekipman ve yeterli internet hizmeti alabilecek altyapıları mevcut mu? Buna sahip olmayan öğrenciler için nasıl bir tedbir düşünüldü?

Yaşadığımız bu olumsuz süreçten ders almalı ve bunu fırsata çevirmeliyiz. Eğitim tamamen başka bir boyuta girmiştir. Okulları açtığımız zaman hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmayacağı ortadadır. Kendimizi yeni dünya düzenine hazırlarken yeni eğitim uygulamalarına da hazırlamalıyız.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu