ManşetPeyzaj

Virüslerden koruyan bitkiler

Önemli Not: Aşağıda okuyacaklarınız tıbbi tavsiye niteliğinde değildir.

Tüm dünyanın tek gündem maddesi ‘Koronavirüs’.  Virüsün kaynağının ne olduğu, virüsün nereden geldiği ile ilgili kesinleşmiş bilgiler olmamakla birlikte, kesin olarak bildiğimiz, insanın doğaya verdiği zararların sonucu olmasıdır. Yine insanların sebep olduğu küresel iklim değişikliğinin getirdiği ve getireceği olumsuzluklar, gelecekte çok daha farklı boyutlarda salgın hastalıklar ve felaketlerle yüz yüze kalacağımızın şimdiden habercisidir.

Benim inancıma göre ise, doğa, insanın kendisine verdiği zararı, yine kendi bulacağı yöntemlerle (bugünkü virüs gibi) kendi kendini iyileştirecektir. Aslında anlatmak istediğim, yarattığımız bu yapay dünya yerine, doğayı ve doğanın gücünü kullanırsak, her türlü zorluğun üstesinden gelebiliriz. Yani sonuç olarak çare yine doğanın kendisidir.

Yaklaşık iki yıldır düzenli olarak yazdığım Sosyal Girneli Gazetesi’ndeki köşe yazılarımda, , daha çok bahçe düzenlemesi, bitkiler hakkındaki teknik ve pratik bilgi birikimimi paylaşmıştım.  Geçmiş yazılarıma, kişisel Facebook sayfamdan veya terra garden by salih bastug Facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.

Sosyal Girneli Gazetesi’nin bu dijital sayısında ilginizi çekeceğini düşündüğüm, ‘Antiviral Bitkiler’’le ilgili sizlere bilgi vermek istedim.

Antik çağlardan beri otlar viral enfeksiyonlar başta olmak üzere, çeşitli hastalıklar için doğal tedavi olarak kullanılmıştır. Doğal tıptan faydalanmak isteyenler tarafından tercih edilen birçok bitki, virüslerle savaşmaya yardımcı oluyor. Ülkemiz iklim koşullarında da kolayca, hem evinizin bahçesinde, hem de balkonlarınızda saksı içerisinde yetiştirebileceğiniz anti-viral aktiviteye sahip bitkileri birlikte bir inceleyelim.

  1. Thymus vulgaris, thyme, KEKİK:

Kekik koruyucu özellikleri ile bilinen popüler bir bitkidir. Kekikte bulunan ‘Karvakrol’ anti-viral özelliğe sahiptir. Anayurdu Avrupa’nın güneyi olup, ülkemizde güneş gören kurak tepeler ve sırtlarda kümeler oluşturarak doğal biçimde yetişir. Ülkemiz üreticilerinin de katkısıyla kültürü yapılmakta ve dikim için saksıda hazır kekik bulabilmekteyiz. Kekik bol güneşli yerleri ve suyu iyi akıntılı alkali toprağı sever. Bitki bahar sonu ve yaz başında erguvani renkli çiçekler açar.

  1. Salvia officinalis, sage, ADAÇAYI:

Geleneksel tıpta viral enfeksiyonları tedavi etmek için uzun zamandır kullanılan aromatik bir bitkidir. Adaçayının anti-viral özellikleri çoğunlukla, bitkinin yapraklarında ve sapında bulunan safeinisinolid adı verilen bileşiklere bağlanır. Ülkemizde doğal olarak yetişen adaçayı her dem yeşil, çok yıllık çalılardır. Çok sıcak ve çok rutubetli alanlar hariç, hafif, orta verimlilikte, humusça zengin, nemli fakat drenajı iyi olan topraklarda yetişir.

  1. Ocimum basilicum, basil, FESLEĞEN:

Birçok türü bulunan fesleğen, bazı viral enfeksiyonlarla savaşabilir. Fesleğenin bağışıklığı güçlendirdiği ve vücudu virüslerden korumaya yardımcı bileşikleri içinde barındırdığı tespit edilmiştir. Sıcak ve kuru ortamları seven fesleğen, soğuğa karşı çok duyarlıdır. Tek yıllık bir bitkidir. Sıcaklığa ve kuraklığa toleranslıdır.

  1. Foeniculum vulgare, fennel, REZENE:

Viral enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olduğu tespit edilen bu bitki ayrıca bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir yapıya sahiptir. Maydanozgiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz ve Yakın Doğu olan bu bitki ülkemiz koşullarında kolayca yetişir. İki yıllık bir bitki olup iki metreye kadar boylanabilir.

 

  1. Mentha pierita, mint, NANE:

Güçlü anti-viral özelliklere sahip olan nane bitkisi, genellikle viral enfeksiyonları doğal olarak tedavi etmek için kullanılan çaylara ve karışımlara eklenir. Çok senelik bir bitkidir, anavatanı Akdeniz’dir. Ilık ve rutubetli iklimlerden hoşlanır. Yarı gölgeli ve serin alanlarda daha verimlidir. Şiddetli gelen güneş ışıkları yaprakların gelişimini ve büyümesini durdurur.

  1. Rosmarinus officinalis, rosemary, BİBERİYE:

İçeriğinde bulunan Oleanolik asit, herpes virüslerine, grip ve hepatitlere karşı anti-viral etkisi vardır. Anayurdu Akdeniz havzasıdır. Çok yılık çalı görünüşlü bir bitkidir. Güneş ışıklarını çok sever, kumlu topraklarda daha iyi gelişir. Kuraklığa karşı toleranslıdır, ilkbahar ve yaz aylarında eflatun rengi çiçekler açar.

  1. Echinacea purpurea, purple coneflower, EKİNEZYA:

Özellikleri nedeniyle bitkisel ilaçlarda en popüler kullanılan bitkilerden biridir. Bitkinin çiçekleri, yaprakları ve kökleri dahil pek çok kısmı doğal ilaçlar için kullanılmaktadır. Geleneksel tedavilerde viral enfeksiyonlar da dahil olmak üzere çok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Ülkemiz iklim şartlarına uygun olmasına rağmen, henüz bu bitkinin yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Tohumla üretilebilen bu bitki, toprak isteği yönünden seçici değildir. Kurak bölgelerde su ihtiyacı toprağın durumuna göre değişir.

 

Yukarıdaki bitkiler, ülkemiz iklim şartlarında kolayca bahçede ve saksılarda yetiştirebilirsiniz. Hem tazesi, hem kurusu kullanılan bu bitkilerden çay yapabilir, yemeklere aroma olarak kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benzer Haberler

Başa dön tuşu